De must-see plekken van Tel Aviv

Wie op zoek is naar een strandvakantie of juist hippe restaurants wilt bezoeken, hoeft niet ver te zoeken. Tel Aviv heeft het allemaal. Van uitgestrekte stranden, tot gezellige markten, tot musea en galerieën. Daarnaast heeft deze kosmopolitische stad de afgelopen jaren een indrukwekkende reputatie opgebouwd als foodies bestemming vanwege de combinatie van verse lokale producten en sterke internationale invloeden. Tel Aviv is ideaal voor een stedentrip, maar wat zijn de must-see plekken voor een nieuwe bezoeker?

Tel Aviv – Jaffa

Jaffa (Yafo in het Hebreeuws) ligt net ten zuiden van Tel Aviv en alhoewel het onderdeel uitmaakt van Tel Aviv, verschilt dit stadsgedeelte enorm met de rest van de stad. Zo is Jaffa een oude stad, net iets meer dan 100 jaar oud, en heeft het veel Arabische invloeden. Dat is goed te merken aan de architectuur in de oude binnenstad. Verder hangt er een gezellige sfeer en zijn er veel knusse eettenten. Wie rust wil, kan naar de Jaffa haven en gezellig wandelen langs het water.

Jaffa vlooienmarkt

De Jaffa vlooienmarkt is de afgelopen jaren een echte hotspot geworden. Hier vind je een overvloed aan snuisterijen en schatten en verkopers tonen dan ook vol trots hun eclectische aanbod van Judaica, Perzische tapijten en tegels, antiek, juwelen en oude munten. Omarm je innerlijke Israëlische identiteit terwijl je je onderhandelingsvaardigheden oefent en neem dan jouw souvenirs mee naar het dichtstbijzijnde café om jezelf te belonen met lokale lekkernijen. De vlooienmarkt zelf is geopend van zondag tot en met donderdag (10.00 – 18.00 uur) en vrijdag (10.00 – 14.00 uur).

Florentin buurt

De Florentin buurt in het zuiden van Tel Aviv wordt door velen Tel Aviv’s Soho genoemd en is zeker een bezoekje waard. Het is een oude buurt van Tel Aviv en heeft een zeer gemengde bevolking. Waar de buurt vroeger nog gekenmerkt werd door armoede, is het de afgelopen jaren een walhalla geworden van kunstzinnige en alternatieve cultuurgelegenheden. Florentin staat in contrast met het moderne Tel Aviv en is hierdoor een fascinerende buurt om doorheen te wandelen. Verder wordt de buurt ook steeds populairder vanwege het hippe nachtleven.

Carmel markt

De Carmel markt is de grootste markt in Tel Aviv. Het opende voor het eerst in 1920, ongeveer elf jaar na de stichting van de stad, en het is daardoor een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de stad. Het is een levendige, drukke markt waar men van alles verkoopt: van kleding tot specerijen en van fruit tot elektronica. Iedereen, van toeristen die voor het eerst de stad bezoeken tot lokale chefs, komt hier om vers fruit en groenten te halen. De Carmel Markt is gemakkelijk te vinden. De markt bestaat uit één straat die in zuidelijke richting loopt vanaf het kruispunt van King George Street, Allenby, en Sheinkin Street tot het Carmelit Bus depot in het zuiden.

Hilton strand

Het Hilton strand – de naam zegt het al – bevindt zich voor het Hilton hotel op het noordelijke deel van de boulevard. Het is een bekend strand in Tel Aviv en is een van de meest populaire stranden onder Tel Avivians en toeristen. Het strand is verdeeld in drie gedeeltes: South Hilton Beach, Middle Hilton Beach en North Hilton Beach.

Levinsky markt

De Levinsky Markt ligt in het hart van de eerder genoemde trendy wijk Florentin. Toeristen moeten het nog ontdekken, maar het is een zeer populaire plek onder Tel Avivians en een van de beste plekken in de stad om specerijen te kopen. In slechts vijf blokken kunnen toeristen kennismaken met de culinaire geschiedenis van de markt door lokale lekkernijen te proeven als boureka’s (gebakjes), geroosterde noten, gedroogd fruit, nippen aan Ouzo of zelfs gezouten vis naar binnen werken.