Deze 5 hidden gems in Oman horen op ieders bucketlist

Oman is rijk aan een eeuwenoude cultuur, een fascinerende geschiedenis, maar ook aan gigantische bergen, weelderige wadi’s en een prachtige natuur. Waar Oman nog meer om bekend staat is de warme gastvrijheid van de bevolking. Er is echter nog veel meer te ontdekken in het land van de 1001 nachten! Dit zijn wat ons betreft de vijf plekken die nog onontdekt zijn en een plek verdienen op de bucketlist.

Het dorp Wakan

In het Hadjargebergte, met als hoogste piek ‘Djabal Achdar’ van ongeveer 3.000 meter, ligt ook het piepkleine bergdorpje Wakan. Het dorp ligt zo’n 2.000 km boven de zeespiegel en is omgeven door indrukwekkende terrasvormige tuinen. Vanuit het dorp heb je een prachtig uitzicht op valleien en de bergen. Niet gek dat dit dorp favoriet is onder hikers. Zij kunnen kiezen uit diverse wandelpaden; door de bergen, langs beekjes, granaatappelbomen en palmbomen.

De verloren stad Ubar

Over de stad Ubar gaan veel verhalen en legendes rond. Zo is er het verhaal dat Ubar een rijke stad was vanwege de handel in wierook, een ambacht waar Oman nog steeds om bekendstaat. Een andere legende is dat de stad duizenden jaren geleden door een zandstorm is bedolven. Niet gek dat Ubar ook wel ‘Atlantis van het Zand’ wordt genoemd. Honderden, misschien wel duizenden ontdekkingsreizigers proberen al jaren de schatten van de stad te vinden, tevergeefs. Vandaag de dag kunnen reizigers de opgravingssite van Shisr bezoeken. Hier denken de ontdekkingsreizigers dat de stad ooit heeft gelegen. Wie weet doe jij hier als reiziger zelf nog een spannende ontdekking…

Masirah Eiland

Masirah is het grootste eiland van Oman. Het ligt aan de oostkust en heeft verschillende mooie dorpen, zoals het kustplaatsje Ras Al Hilf, waar een aantal prachtige scheepswrakken liggen. Ook telt het eiland verschillende natuurgebieden zoals de bergen Jabal Madrub en Jabal Suwayr en het uitzichtpunt Ras Abu Rasas. Daarnaast vind je er witte zandstranden, kleurrijke koraalriffen en een turquoise zee die populair is bij kitesurfers vanwege de sterke en constante moessonwinden die voornamelijk in de zomermaanden langs de kust waaien. Maak vrienden met de rondtrekkende kamelen, wandel tussen de rotsformaties die het eiland rijk is en geniet van het Omaanse eilandleven.

Bibi Maryam Mausoleu

Het Bibi Maryam Mausoleum in Qalhat, een kuststad ten zuiden van Muscat, is alles wat is overgebleven van een ooit bruisend oud handelscentrum. De stad werd bekend door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo. Hij beschreef het als een stad met ‘fijne bazaars en een van de mooiste moskeeën’. In de late Middeleeuwen was de stad omringd door een muur en vond je er veel winkels, bazaars en huizen. Van de ooit glorieuze stad is nu enkel een mausoleum over. Het verhaal is dat de eenzame graftombe werd gebouwd door Baha al-Din Ayaz, koning van het Hormuzrijk, voor zijn vrouw Bibi Maryam, terwijl anderen beweren dat het eigenlijk zij was die het voor hem bouwde. De graftombe staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en wij snappen waarom! Over deze plek gaan vele legendes. Ontdek ze zelf…

Ruïnes van Tanuf

Tanuf is een klein dorp dat tussen de twee bekende steden Nizwa en Bahla ligt. Hier aan de voet van Jabal Akhdar vind je er een aantal prachtige ruïnes uit pre-islamitische tijden zoals het Tanuf kasteel. Je krijgt een goed beeld van het leven in de oude stad, die in de jaren 1950 verlaten werd. Een wandeling door Tanuf is als een reis door de tijd. Ook leuk is het om het gebied per 4×4 te verkennen. Van de eeuwenoude architectuur tot groene wadi’s en mijlenverre uitzichten, een ervaring die op de bucketlist hoort.