Dit zijn de favoriete vakantiebestemmingen voor zomer 2024

Dit weekend is de zomervakantie in Nederland van start gegaan in regio Zuid. De komende weken volgen regio Midden en Noord. Dat het mooie weer in het zuiden van Europa een grote aantrekkingskracht heeft, is duidelijk gezien de bestemmingskeuze van de vakantiegangers. Waar reizen de Nederlanders heen deze zomervakantie? TUI geeft een overzicht van favoriete bestemmingen en vakantiesoorten.

Een zeer recent onderzoek van het onafhankelijke Trends & Tourism onder 2700 Nederlanders geeft een beeld van de beweegredenen achter de vakantiekeuze. TUI vult dat aan met een overzicht van bestemmingen die daadwerkelijk geboekt worden.

Vliegvakanties in Europa:

 1. Spanje
 2. Griekenland
 3. Turkije

Binnen deze landen bevinden zich natuurlijk vele vakantiebestemmingen. Wanneer je daar op inzoomt, dan is de regio Antalya in Turkije de plaats waar de meeste reizigers heen gaan. Zelfs bijna 10% meer dan vorige zomer.

De tweede grootste bestemming is het Spaanse eiland Gran Canaria, niet alleen in de winter maar ook in de zomer een geliefde vakantiebestemming met een grote diversiteit aan accommodaties en een redelijk constante temperatuur gedurende het hele jaar.
Ook opvallend is dat Kos het Griekse eiland is met de meeste Nederlandse gasten, nog voor Kreta, het grootste en wellicht bekendste eiland voor de Nederlandse vakantieganger. En dat terwijl Kos qua oppervlakte niet eens bij de 10 grootste Griekse eilanden hoort.
TUI ziet geen verschuiving naar ‘koelere’ vliegbestemmingen zoals de Azoren, dat aantal reizigers blijft ongeveer gelijk aan vorige zomer.

Het onderzoek van Trends & Tourism geeft aan dat ondanks de recente media-aandacht voor extreem weer, vrijwel alle vliegvakantiegangers van plan zijn om ook in de toekomst naar het Middellandse Zee gebied te blijven gaan. Wel verwacht de grootste groep dat zij vaker in voor- en naseizoen zullen reizen.

Verre Vliegvakanties

 1. Curaçao
 2. Bonaire
 3. Bali

Curaçao is veruit de grootste bestemming binnen verre vliegvakanties. Vanaf komende winter voegt TUI daar zelfs vluchten vanaf Brussel aan toe, ook interessant voor reizigers in het zuiden van Nederland.

Het sterkst groeiend sinds een paar jaar is Zanzibar, dat eiland stoomt hard door naar de bovenste regionen van deze lijst verre bestemmingen. De combinatie van een safari op het vasteland van Tanzania of Kenia met een strandverblijf op Zanzibar, is aantrekkelijk voor veel reizigers.

Autovakanties

 1. Italië
 2. Denemarken
 3. Oostenrijk

De vakantiegangers die met de auto naar Italië gaan, verblijven vooral aan het Gardameer en in Toscane. Slovenië is relatief onbekend, maar trekt steeds meer reizigers aan en maakt de grootste groeispurt in aantallen autovakantiegangers.

Kijkend naar ‘koelere’ landen zoals Nederland, Duitsland en Oostenrijk constateert TUI geen grotere aantallen vakantiegangers t.o.v. vorig jaar, maar een gelijk niveau. Denemarken blijft populair voor familievakanties, vooral Jutland en dat heeft veel te maken met de aanwezigheid Legoland.

Stedenreizen

 1. Valencia
 2. New York
 3. Londen / Barcelona

Valencia is onbetwist de favoriete stad voor een stedentrip in de zomer. En New York komt van onderin de top tien vorige zomer, nu binnen op de tweede plaats. Die populariteit heeft mogelijk ook te maken met het aanbod van twee grote hotels van de RIU keten, bekend en geliefd bij Nederlandse vakantiegangers op vele vakantiebestemmingen.

Parijs was vorig jaar nog de favoriete stedentrip in de zomer, maar is qua aantallen stedenreizigers meer dan gehalveerd. Dat wordt met name veroorzaakt door de Olympische Spelen; hoteliers gaven slechts zeer beperkt kamers uit aan reisorganisaties en tegen torenhoge prijzen. Dat maakt dat de vakantievierende stedenreiziger Parijs komende zomer mijdt.