Drukte op de Europese wegen

Vanmiddag beginnen de Nederlandse schoolvakanties in de regio Midden. Naar verwachting zullen er dit weekeinde meer dan een miljoen Nederlanders op vakantie vertrekken. Niet alleen in Nederland beginnen de zomervakanties op gang te komen, ook elders in Europa begint men massaal op vakantie te vertrekken. De ANWB voorspelt voor de komende weken heel wat drukke weekeinden op de Europese wegen. Opmerkelijk is dat Frankrijk dit jaar maar één zwarte zaterdag op de kalender heeft staan en dat deze niet samenvalt met de nationale feestdag op 14 juli (Le Quatorze Juillet).

De verkeersdruktekalender van 2023 verwacht voor Frankrijk een Zwarte Zaterdag op 5 augustus. Honderden kilometers file veroorzaken veel oponthoud. Op deze dag vertrekken Parijzenaren massaal naar het zuiden. Voor de bekende Route du Soleil zal dat die dag meer filerijden dan doorrijden betekenen.

Verkeersdrukte in het hoogseizoen

Vakantiegangers die met de auto naar het buitenland gaan moeten rekening houden met verkeersdrukte op de Europese wegen. ANWB Verkeersinformatie biedt voor de populairste vakantielanden een actueel overzicht op anwb.nl/verkeer/buitenland.

Handig voor op reis

De ANWB Onderweg-app is meer dan alleen een navigatieapp: goedkoop tanken, laadpalen, wegwerkzaamheden, files en nog meer, ook in het buitenland. Wie inlogt kan onderweg in Europa zien waar brandstof het goedkoopst is en wat de tolkosten op de geplande route zijn. En net zoals in Nederland eenvoudig via de app pech melden.

Andere drukke reisdagen in Europa: 29 juli, 12 augustus, 19 augustus

Op deze dagen kunnen vakantiegangers drukte op de Europese wegen verwachten. De maand augustus is traditioneel de vakantiemaand in Zuid-Europa. Niet alleen door vertrekkende vakantiegangers maar ook door reizigers onderweg naar huis. In Duitsland kunnen vakantiegangers ook drukte op de weg verwachten, op bijna 1400 plaatsen wordt er deze zomer aan de weg gewerkt. Hierdoor moeten automobilisten rekening houden met extra oponthoud.

Wie in augustus reist, krijgt het advies om niet om drie uur s ’ochtends te vertrekken. Veel Nederlanders denken op deze manier de files te ontlopen, maar rijden zich op deze manier op het drukste moment van de dag (12.00-15.00 uur) richting de populaire vakantieroutes vast in het verkeer bijvoorbeeld bij Lyon of München. Het advies is om in de ochtend na het ontbijt rond 9 uur te rijden, zo ontloop je de grootste files.

Bekijk het volledige overzicht van de verwachte verkeersdrukte van onder meer België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië via de kalenders op https://www.anwb.nl/verkeer/buitenland/verkeersdruktekalenders-zwarte-zaterdag.

Afbeelding van G.C. via Pixabay