Erop uit in eigen land; dit zijn de mooiste natuurgebieden van Nederland

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar ook in ons eigen kleine kikkerlandje wemelt het van de prachtige natuurgebieden, en je vindt er op veel plekken nog authentieke dorpjes met veel historie en cultuur. Nederland is dus prima geschikt voor een heerlijke vakantie, weekendje, of dagje weg. Het fijne is dat ons land super gemakkelijk te bereizen is en dat je in slechts een paar uurtjes reizen al bijna aan de andere kant van het land bent. Check de website 27 vakantiedagen.nl -reiservaringen om je alvast een beetje inspiratie op te doen!  De volgende gebieden in Nederland mag je sowieso niet missen wanneer je een natuurliefhebber bent:

1. Drentsche Aa, Drenthe

Nergens anders in Nederland vind je zo’n bijzondere kreek (watergeul), als in de Drentsche Aa. Het kronkelt zich al honderden jaren een weg door het groene landschap en blijft heerlijk zijn eigen koers volgen.  Het Drentsche Aa-gebied is gelukkig geheel behouden gebleven, en heeft typische Drentse landschappen met landbouwpercelen, akkers op het verhoogde land, hooilanden, en weilanden in de vallei van de beek. Het prachtige landschap hier is zo bijzonder, dat het wordt beschermd door natuurbeheer. Wel kan er tegenwoordig heerlijk gewandeld en gefietst worden. Maar omdat het gebied nog niet helemaal is toegewijd aan toeristen en bezoekers heeft het zijn puurheid en rust goed weten te behouden. Een echte aanrader voor iedereen die de stilte wil opzoeken.

Drentsche Aa

2. Noordsvaarder, Terschelling

Het prachtige Waddeneiland Terschelling is de grootste van allemaal, en beschikt over meer dan 70 kilometer aan wandel en fietspaden. Het unieke en dynamische natuurgebied De Noordvaarder biedt veel mogelijkheden tot buitenactiviteiten, omgeven door de ruige Noordzee en de Waddenzee. Je vindt hier bossen, stranden, duinvalleien, polders, heidevelden en tal van plantensoorten. De Noordsvaarder is eigenlijk een zandbank die zich pas in de 19e eeuw ‘vastklampte’ aan Terschelling.
Ben je op zoek naar een bijzondere ervaring in Nederland, kom dan naar dit eiland en kijk op de informatieborden aan de rand van de Noordsvaarder. Hierop staan genoeg wandel en fietsroutes om je uren mee te vermaken.

3. De Schinveldse bossen, Limburg

In het weelderige Zuid-Limburg tegen de grens van Duitsland aan, liggen de prachtige Schinveldse Bossen. Dit natuurgebied is nog vrij onontdekt, en omvat het grootste aaneengesloten bosgebied van de regio. De Schinveldse Bossen zijn een super leuke bestemming in Nederland voor iedereen die van cultuur, natuur en rust houd. Het gebied is zo uitgestrekt dat je soms urenlang kunt wandelen zonder mensen tegen te komen. Wel kom je soms oog in oog te staan met een groepje overstekende herten of Schotse Hooglanders, en moet je soms even met je ogen knipperen om ervan verzekerd te zijn dat je echt gewoon in Nederland bent.

4. Nationaal Park Oosterschelde, Zeeland

Door een open verbinding met de zee heeft Nationaal Park Oosterschelde een unieke natuurlijke omgeving waar zout en zoet water met elkaar combineren. Daardoor is er een enorme variatie aan flora en fauna ontstaan. Je ziet hier wanneer het eb is tientallen zandbanken waar honderden vogels op af komen, net als groepjes zeehonden. Bij vloed is er niks meer van de zandbanken te zien en is alles bedekt met water. Buiten zeehonden kunt je bij de Oosterschelde ook bruinvissen spotten tijdens boottochtjes of duikworkshops. Maar blijf je liever op het droge, dan is er ook genoeg te zien en te beleven. Neem sowieso je camera en je verrekijker mee!

5. Nationaal Park de Biesbosch, Brabant

De Biesbosch is een van de grootste en meest uitgestrekte Nationale Parken van het land, en behoort zeker tot de lijst van mooiste plekken Nederland. Het bestaat uit een groot netwerk van rivieren en kleine en grote kreekjes met daartussenin tientallen eilandjes. Je ziet hier vooral veel wilgenbossen, natte graslanden en rietvelden. De Biesbosch is een belangrijk moerasgebied voor watervogels en heeft een rijke flora en fauna. Ga tijdens je bezoek eerst even naar het bezoekerscentrum, waar je alle informatie kunt vinden die nodig is om een dagje of weekendje in de mooie natuur door te brengen. Er zijn tal van wandel en fietsroutes, maar ook is het heel populair en leuk om in een kano te stappen en de omgeving vanaf het water te verkennen.

Niks houd je nu nog tegen om erop uit te gaan in eigen land. Stap dus snel in de auto en ontdek al deze mooie, verborgen parels die slechts op steenworp afstand liggen. Lees alvast wat handige reistips en ga helemaal voorbereid op pad!Plaats een reactie