Essentials om mee te nemen naar een hostel

Op het moment dat je als jongere voor het eerst zonder je ouders echt op reis gaat (dus we hebben het niet over het weekje stappen in Chersonissos of Lloret de Mar na de schoolexamens) dan is de kans groot dat je in een hostel gaat slapen. Hostels zijn goedkope accommodaties en vanwege de gedeelde ruimtes een zeer sociale plek om te overnachten. Vroeger werden dit ook wel jeugdherbergen genoemd, maar omdat de grenzen tussen een hostel en een hotel steeds verder vervaagden en we meer globaal georiënteerd zijn, wordt er nu de term hostel gebruikt. Wil je meer weten over het fenomeen hostel, dan kan ik je het lezen van het artikel ‘Wat is een hostel?‘ absoluut aanraden.

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee zou moeten houden op het moment dat je in een hostel gaat slapen. Slapen op een slaapzaal betekent dat er weinig ruimte is voor privacy. Dat kan heel gezellig zijn, maar kan ook nadelen met zich meebrengen. Als je een snurker op de zaal hebt liggen en je bent zelf een lichte slaper, dan zijn oordopjes geen overbodige luxe. Een ander attribuut dat bevorderlijk kan werken voor de slaaprust is een oogmasker. Hiermee kun je het voor jezelf donkerder maken op het moment dat je buren licht nodig hebben.

Voor de persoonlijk hygiëne is het geen overbodige luxe om je eigen zeep, douchegel en shampoo mee te nemen. Soms is het wel aanwezig in een hostel, vaak niet. Zit er een supermarkt in de buurt, dan kun je de gok nemen dat je daar je dingetjes kunt kopen op het moment dat je het toch nodig blijkt te hebben. Check ook of het hostel in handdoeken voorziet. Zo niet, dan zul je je eigen handdoek mee moeten nemen.

Elektriciteit is essentieel. Wie heeft er tegenwoordig geen smartphone die van tijd tot tijd van de nodige stroom voorzien moet worden. Het aantal stopcontacten kan beperkt zijn, zeker in oudere hostels. Of het stopcontact zit te ver weg. Een verlengsnoer kan ervoor zorgen dat je de stroom naar je toe kunt halen. Heb je er eentje met meerdere stopcontacten, dan kun je het aantal stroompunten uitbreiden. Houd er in het buitenland rekening mee dat ze andere stopcontacten dan die van ons kunnen hebben. Daarvoor kan een adapter of wereldstekker nodig zijn.

Tot slot is er het stukje veiligheid. Je zou er van uit moeten kunnen gaan dat men van jouw spullen afblijft. Toch kun je beter geen risico nemen. Het is vaak de gelegenheid die een dief maakt. Zorg ervoor dat je iets van een slotje hebt om persoonlijke spullen veilig op te kunnen bergen of kijk of er kluisjes zijn.