Gemiddelde prijzen voor een dagje dierentuin

De dierentuin blijft een geliefd daguitje. Nederlanders en Belgen. De tien drukst bezochte dierentuinen in Nederland en België zijn gezamenlijk goed voor ongeveer 20 miljoen bezoekers per jaar. Een deel van die bezoekers doet dat op basis van een abonnement, maar het grootste deel koopt losse kaartjes. Wat kost dat tegenwoordig, zo’n dagje naar de dierentuin. We hebben op basis van de top 10 dierentuinen in Nederland en België gekeken wat het kost om met twee volwassenen en twee kinderen naar de dierentuin te gaan. We hebben de standaardprijzen voor volwassenen gehanteerd en voor de kinderen gekeken welke prijs van toepassing is voor hun leeftijd. In sommige gevallen gelden er kortingstarieven voor senioren en speciale groepen mensen. Dergelijke kortingen hebben we niet meegepakt in onze vergelijking. Wel hebben we de kortingen gepakt die je krijgt als je de tickets vooraf online koopt.

Pairi Daiza (België)

Een dagticket voor Pairi Daiza kost € 42,- voor een volwassene. Voor kinderen van 3 tot en met 11 jaar ben je € 36,- kwijt. Parkeren kost € 10,- per auto per dag.

Ga je met een gezin met 2 kinderen (leeftijden 8 en 5 jaar) naar Pairi Daiza, dan kost zo’n dagje 156 euro exclusief parkeren en verteer. Ga je met de auto, dan komt het totaalbedrag op € 166,- uit.

Diergaarde Blijdorp (Nederland)

Bij Diergaarde Blijdorp maakt het uit of je de tickets ter plaatse of online koopt. We zijn uitgegaan van de goedkoopste optie: de kaartjes via internet aanschaffen. Voor volwassenen ben je dan € 25,- kwijt en voor kinderen van 3 t/m 12 jaar betaal je € 20,- voor een dagticket. Wil je je auto parkeren? Dan betaal je een tientje per auto.

Ga je met een gezin met 2 kinderen (leeftijden 8 en 5 jaar) naar Diergaarde Blijdorp, dan kost zo’n dagje 90 euro exclusief parkeren en verteer. Ga je met de auto, dan komt het totaalbedrag op € 100,- uit.

Safaripark Beekse Bergen (Nederland)

Wil je een dagje naar Safaripark Beekse Bergen? Dan geldt ook hier dat online je tickets kopen goedkoper is dan ter plaatse je tickets aanschaffen. Ben je een volwassene of kind vanaf 10 jaar? Dan kost het kaartje € 26,-. Voor kinderen van 3 t/m 9 jaar geldt het kortingstarief van € 22,-. Voor een uitrijkaart voor het safaripark ben je € 9,50 kwijt.

Ga je met een gezin met 2 kinderen (leeftijden 8 en 5 jaar) naar Safaripark Beekse Bergen, dan kost zo’n dagje 96 euro exclusief parkeren en verteer. Ga je met de auto, dan komt het totaalbedrag op € 105,50 uit.

Artis (Nederland)

Voor Artis, de dierentuin in Amsterdam, krijg je online € 2,50 korting op de entreetickets. Voor volwassen ben je in dat geval € 25,- kwijt en voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar betaal je € 21,-. Parkeren bij Artis is relatief duur. Als bezoeker aan Artis betaal je het dagtarief van € 15,- per auto.

Ga je met een gezin met 2 kinderen (leeftijden 8 en 5 jaar) naar Artis, dan kost zo’n dagje 92 euro exclusief parkeren en verteer. Ga je met de auto, dan komt het totaalbedrag op € 107,- uit.

Planckendael (België)

De ten zuiden van Mechelen gelegen dierentuin Planckendael is vanwege de gemakkelijke aanrijdmogelijkheden ook geliefd onder Nederlanders. De entreeprijzen liggen aan de hoge kant. Volwassenen betalen € 34,50 voor een dagkaart. Voor kinderen van 3 t/m 11 jaar ben je € 28,50 per ticket kwijt. Het parkingticket kost je € 11,- per auto per dag.

Ga je met een gezin met 2 kinderen (leeftijden 8 en 5 jaar) naar Planckendael, dan kost zo’n dagje 128 euro exclusief parkeren en verteer. Ga je met de auto, dan komt het totaalbedrag op € 139,- uit.

Conclusie

Een dagje naar de dierentuin kost voor een gezin met 2 kinderen gemiddeld € 112,40 aan entreetickets. Reken je de parkeerkosten mee, dan kom je gemiddeld uit op € 123,50 voor hetzelfde uitje. Eten, drinken, ijsjes en de brandstofkosten naar de dierentuin zijn hierin niet meegerekend.

Vaststellen prijzen

Bij het vaststellen van de prijzen hebben we gekeken om een willekeurige dag in de komende week naar de dierentuin te gaan. We hebben de officiële websites van de dierentuinen bezocht en daar virtueel tickets aangeschaft. We hebben geen kortingscodes of andere acties toegepast.