Nederlandse reizigers zoeken alternatieven voor duurdere vliegtickets

Nu vliegtickets duurder worden vanwege de verhoging van de vliegtaks van 8 naar 24 euro per 1 januari 2023, zoeken Nederlandse luchtvaartreizigers naar alternatieven om goedkoper te kunnen vliegen. Dat blijkt een enquête van Vliegtickets.nl onder 1.656 respondenten.

Bijna de helft (47%) van de ondervraagden vindt niet dat vliegtickets duurder mogen worden vanwege klimaatdoelen. Bijna 80% vreest dat vliegen alleen maar duurder wordt en wellicht niet meer voor iedereen betaalbaar zal zijn.

Andere luchthavens buiten NL
Van alle ondervraagden overweegt 64% vanaf een buitenlandse luchthaven te vertrekken om kosten te besparen. Duitsland is onder de respondenten het populairste alternatief met 40%. Daarna volgt België met 37%.

Alternatief vervoermiddel
Tot slot overweegt 62% een ander vervoermiddel te gebruiken wanneer de ticketprijzen sterk stijgen. Ondanks het feit dat autorijden ook steeds duurder is geworden, overweegt toch 53% van de respondenten om de auto als vervangend vervoermiddel te nemen. 42% overweegt een treinreis en 5% een bootreis.

Niet eerder boeken
Ondanks de naderende verhoging van de vliegtaks, is bijna de helft van de respondenten vooralsnog niet van plan om hun vliegtickets eerder te boeken.