Nog geen entreegeld voor Venetië

Toeristen die Venetië willen bezoeken zullen in de toekomst in veel gevallen moeten overnachten in Venetië of entreegeld moeten bezoeken om deze toeristisch zeer geliefde stad te kunnen bezoeken. De drukte werd op een gegeven moment zo gek dat Venetië samen met Barcelona en Amsterdam als voorbeeld genoemd werd als het verschijnsel overtoerisme uitgelegd werd. De Covid-19-pandemie heeft tijdelijk wat druk van de ketel gehaald, maar nu de reisbeperkingen en de coronamaatregelen wereldwijd in rap tempo verdwijnen, vreest men in Venetië het ergste voor 2023. De verwachting is dat de drukte dit jaar weer net zo erg zal zijn als in topjaar 2019.

Daarop heeft de stad een oplossing bedacht: wie niet overnacht in de stad, die moet entreegeld voor Venetië gaan betalen. Dus eigenlijk net als bij een openluchtmuseum of een attractiepark. De bedoeling was dat de betaalde toegang tot Venetië per 16 januari 2023 ingevoerd zou moeten worden. Dat is niet gebeurd.

Plannen uitgesteld

De Italiaanse stad Venetië heeft gezegd dat ze haar plannen voor een systeem van toegangsprijzen voor bezoekers opnieuw heeft uitgesteld. Het systeem van betaalde kaartjes zou op 16 januari 2023 in werking treden en werd aangeprezen als het eerste in zijn soort ter wereld. De plaatselijke autoriteiten hebben de invoering van het reserveringssysteem echter moeten stopzetten omdat ze met de logistiek worstelen. Daarom hoeven dagjesmensen in Venetië nog niet te betalen om de stad binnen te komen.

Entreegeld wordt later wel ingevoerd

Zodra een startdatum is vastgesteld, zal een online boekingssysteem in verschillende talen beschikbaar zijn voor bezoekers om zich vooraf in te schrijven voor hun reis naar Venetië. Er zal een ticket worden uitgegeven in de vorm van een QR-code die bezoekers moeten tonen wanneer ze door de ticketcontroleurs worden gevraagd.

Prijs

Volgens de laatste informatie van de autoriteiten van Venetië zullen de toegangsprijzen voor Venetië variëren afhankelijk van het seizoen. De toegangsprijs begint bij 3 euro en kan in bijzonder drukke periodes oplopen tot 10 euro. Het is nog niet bekend of kinderen gratis mee mogen of dat voor hen een kortingstarief gaat gelden. Wanneer de bezoekersaantallen in de stad uitzonderlijk laag zijn, zoals in de wintermaanden, hoeven dagjesmensen misschien helemaal niet te betalen.

Meer info

Hier vind je alles wat je moet weten:
5 dingen die je moet weten over entreegeld voor Venetië