Noodweer treft Los Angeles

Een turbulente atmosferische rivier bleef Los Angeles geteisterd houden op dinsdag, veranderde snelwegen in rivieren, veroorzaakte honderden modderstromen en leidde tot noodreddingen in de hele regio. Zware regens die een dag eerder delen van Zuid-Californië hadden geteisterd, zullen naar verwachting tot donderdag aanhouden, aldus de National Weather Service.

“We hebben vannacht veel regen gezien in de hele regio en het blijft regenen,” zei een lokale meteoroloog dinsdag. “Na de vreselijke overstromingen die we al hebben gezien en met de grond die volledig verzadigd is, zal nog meer regen voor echte problemen zorgen.”

Sinds zondag is er op sommige plaatsen meer dan 250 millimeter regen gevallen. Delen van het centrum van L.A. kregen tot 200 millimeter regen te verwerken. Er wordt verwacht dat de stortregens dinsdag zullen aanhouden en woensdag iets zullen afnemen. Dat zal waarschijnlijk worden gevolgd door nog een zware stortbui op donderdag, waardoor de hele regio nog meer ellende te verduren zal krijgen, voegde hij eraan toe. De brandweer van Los Angeles zei dat er in verschillende gebieden evacuaties waren afgekondigd nadat huizen waren getroffen door modderstromen.

Veel huizen in Zuid-Californië staan bloot aan modderstromen omdat ze gebouwd zijn onder hellingen die kwetsbaar zijn voor bosbranden die minder vegetatie achterlaten om de grond vast te houden. De storm raasde over de dichtstbevolkte staat van het land en liet maandag meer dan een half miljoen klanten zonder stroom zitten, volgens een lokale tstroomleverancier. Meer dan 200.000 klanten zaten dinsdag om 2 uur plaatselijke tijd nog steeds zonder stroom.

De storm werd volgens weerdeskundigen aangewakkerd door een El Niño-conditie die het oostelijke deel van de Stille Oceaan opwarmt en vaak leidt tot hevigere regenval in het zuidwesten van de VS. Hoewel de storm uiteindelijk het zuiden van de staat veel zwaarder trof, teisterden winden met orkaankracht de San Francisco Bay Area, waardoor bomen omvielen en de stroom uitviel.