Op vakantie met de auto: vergeet deze praktische zaken niet

Op vakantie gaan met de auto is hartstikke leuk. Onderweg zie je ontzettend veel. Daarnaast is de auto het ultieme symbool van vrijheid. Als je een mooi plekje ziet, stop je even. En als je ergens een dag wilt blijven, of nog langer, dan doe je dat. Dit romantische beeld is niet compleet zonder enkele praktische zaken. Dan kun je denken aan verzekeringen, maar ook aan vignetten en andere zaken. In dit artikel lees je er meer over.

Autoverzekering

Dat je een goede autoverzekering moet hebben, wist je natuurlijk al. Het hangt van de leeftijd van je auto af welke verzekering voor jou het meest geschikt is. Allrisk voor de nieuwe modellen, WA voor auto’s ouder dan 12 jaar, en beperkt casco voor auto’s die tussen 6 en 12 jaar oud zijn.

Daarnaast zijn er nog allerlei aanvullende verzekeringen af te sluiten. Als je kijkt naar het aanbod van een bekende verzekeraar zoals Allianz Direct, dan zijn meerdere verzekeringen interessant. De Pechhulp Onderweg bijvoorbeeld. In heel Europa ben je verzekerd van hulp als je autopech krijgt. Daarnaast is Verkeersrechtsbijstand interessant. Stel dat je betrokken raakt bij een ongeluk en je komt er met de andere partij niet uit, dan wordt de juridische hulp gedekt met deze verzekering.

Vignetten

In sommige Europese landen zijn vignetten nodig. Een vignet is verplicht voor Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. In de meeste gevallen kun je zo’n vignet vooraf kopen. Het is echter net zo eenvoudig om net voor de grens bij een tankstation te stoppen en daar een vignet te kopen. Qua prijs kan dit wel wat verschil maken. Ga in ieder geval niet zonder vignet een van deze landen binnen. Als je betrapt wordt, zijn de boetes niet mals.

Milieustickers

Veel landen hebben regels met betrekking tot auto’s en het milieu. De lijst is te lang om hier op te noemen. Het is verstandig om voordat je vertrekt uit te zoeken wat de regels zijn in de landen waar je heen gaat. Op de website van de ANWB staat een uitgebreide lijst. Houd er rekening mee dat het kan gebeuren dat je wat milieustickers moet plakken.

Over het milieu gesproken, als je met de elektrische auto op vakantie gaat, is de planning belangrijk. Je kunt namelijk niet overal de elektrische auto opladen. Gelukkig is het voorwerk hartstikke leuk om te doen en kom je alvast in de sfeer.