Orkaan Beryl onderweg naar Mexico

De eerste Atlantische orkaan van dit jaar heeft gisteren flink huisgehouden op Jamaica. Het geboorte-eiland van reggaelegende Bob Marley kreeg gisteren te maken met enorme regenval en met windstoten die tot boven de tweehonderd kilometer per uur opliepen. Hierbij is minstens één dode gevallen: een vrouw is gestorven nadat een boom op haar huis was gevallen. Momenteel bevindt orkaan Beryl zich boven de Caribische Zee en zet het koers richting de Kaaimaneilanden. Deze eilandengroep zal mogelijk niet vol geraakt worden door de orkaan, maar wel te maken krijgen met verwoestende windstoten, veel regenval en stormvloeden.

De kans is groot dat orkaan Beryl vervolgens naar Mexico trekt. Het schiereiland Yucatan, waar populaire badplaatsen zoals Playa del Carmen, Tulum en Cancun te vinden zijn. Vakantiegangers die in die badplaatsen verblijven, zullen vrijdag een dagje op het strand of aan het zwembad kunnen vergeten. Welke plekken het hardst getroffen zullen worden, valt lastig te voorspellen. Waarschijnlijk zal de omgeving van Tulum en net iets ten zuiden van Tulum de grootste klappen op vangen.

Toeristen die in Yucatan verblijven wordt dringend geadviseerd om de instructies van de overheid en de accommodaties op te volgen. Mogelijk is er vrijdag geen of beperkt vliegverkeer mogelijk op de internationale luchthaven van Cancun. Er bestaat ook een kans dat het mobiele netwerk, de stroomvoorziening en de internetverbindingen hinder gaan ondervinden of er tijdelijk uit zullen klappen.

Boven Yucatan zal orkaan Beryl waarschijnlijk verzwakken tot een tropische storm, waarna Beryl boven de Golf van Mexico mogelijk weer tot orkaankracht toeneemt voordat hij het noordelijke deel van Mexico en/of het zuiden van de Verenigde Staten zal bereiken.

Over orkaan Beryl

De storm blijft records breken nu het een uitzonderlijk vroeg orkaanseizoen inluidt als de vroegste orkaan van categorie 5. Orkaan Beryl is pas de tweede Atlantische storm van zulke kracht die in de maand juli wordt waargenomen. De alarmerende kracht van Beryl wordt gevoed door abnormaal warm oceaanwater, veroorzaakt door de opwarming van de aarde. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center zou Beryl de komende twee dagen naar verwachting iets zwakker worden, maar nog steeds op of nabij de sterkte van een grote orkaan zijn als hij donderdag langs de Kaaimaneilanden trekt en donderdag of vrijdag het Mexicaanse schiereiland Yucatan binnengaat.