Transavia annuleert groot aantal vluchten in juni

Het lijkt vandaag wel bijltjesdag. Duizenden vakantiegangers die in juni dachten met Transavia naar hun vakantiebestemming te kunnen vliegen hebben een e-mail ontvangen waarin ze medegedeeld wordt dat tenminste een van hun vluchten geannuleerd wordt. Vaak gaat het om meer dan tien vluchten per dag, soms zijn het zelfs twintig vluchten die op één dag geannuleerd zijn. Maak de rekensom maar: in een Boeing 737-8 passen maximaal 189 passagiers. Dat betekent zelfs bij een bezetting van tweederde dat er op één dag soms al meer dan tweeduizend reizigers gedupeerd worden.

Het persbericht dat Transavia er vandaag uitstuurt, meldt niets over duizenden gedupeerden. Nee, zij melden bijna trots “De laatste weken merkt Transavia dat het aantal vliegtuigen dat aan de grond moet blijven gestaag afneemt.” en “in de zomermaanden wordt het vluchtschema bijna geheel gevlogen.”.

Ook de auteur van dit bericht ontving vandaag een mail dat zijn heenvlucht geannuleerd is. De opties zijn kortweg: ruim 250 euro bijbetalen en een dag later vliegen. Twee dagen later vliegen en daarmee de eerste twee dagen van de zes dagen in Bologna zien verdwijnen, en daarmee ook twee geboekte nachten in het hotel niet kunnen gebruiken. Optie drie is om met de auto te gaan. Dat zal hem waarschijnlijk gaan worden. Kost twee vakantiedagen extra en de reiskosten worden een stuk hoger. Het enige wat je van Transavia mag verwachten, is dat je de reissom terugkrijgt. Als Transavia je vlucht annuleert en dat tenminste 14 dagen voor de reisdatum doet, dan heb je geen recht op een verdere schadevergoeding. Helaas mag ik al het ongemak en de extra reiskosten voor eigen rekening nemen.

Persbericht van Transavia

Dit is het persbericht dat Transavia er vanochtend uitstuurde:

Transavia neemt extra maatregelen voor een stabielere planning en operatie. De reservestelling was voor het zomerseizoen al verhoogd en zal nogmaals worden uitgebreid om zekerheid aan vakantiegangers, reisorganisaties en touroperators te bieden.

De redenen voor de bijstellingen zijn eerder bekendgemaakt. Vliegtuigen die worden ingefaseerd komen te laat binnen en daarnaast kampt Transavia met uitloop van onderhoudswerkzaamheden en lange doorlooptijd om schades te repareren omdat de levering van verschillende vliegtuigonderdelen is vertraagd. Ook is er beperkte reparatiebeschikbaarheid in de markt.
Meer vliegtuigen beschikbaar
De laatste weken merkt Transavia dat het aantal vliegtuigen dat aan de grond moet blijven gestaag afneemt. Momenteel zijn nog vijf toestellen van de maatschappij niet beschikbaar. De verwachting is dat de komende weken meer vliegtuigen inzetbaar worden.
Om extra zekerheid in te bouwen wordt de capaciteit in juni verlaagd. Ruim 95 procent van de vluchten zal volgens schema worden uitgevoerd. Transavia heeft voor bijna 80 procent van de gedupeerde passagiers een redelijk alternatief gevonden. Voor een beperkte groep passagiers is dit helaas niet gelukt.
“We bouwen voor de zomer meer garantie in dat een vlucht gewoon wordt uitgevoerd. Passagiers en partners die bij ons boeken, moeten er vooral zeker van kunnen zijn dat ze de reis krijgen die ze met onze vliegmaatschappij willen maken”, aldus CEO Marcel de Nooijer van Transavia. “Dat we het vluchtschema nu aanpassen, zorgt dat er duidelijkheid is die iedereen wenst.”
Zomermaanden

Ook in de zomermaanden wordt het vluchtschema bijna geheel gevlogen. Zoals het er nu naar uitziet wordt minder dan 2 procent van de vluchten in juli en augustus gewijzigd. Passagiers en partners worden daarover binnenkort ingelicht.

Wij zijn dankbaar voor de inspanningen die reisorganisaties en touroperators uitvoeren om er samen met ons voor te zorgen dat veel passagiers alsnog op vakantie kunnen gaan. Deze inspanningen willen we niet onderbelicht laten.”

Twintig vluchten geannuleerd op 2 juni

En dan heb je nu nog twee weken om een alternatief te vinden: