Vakantie als middel om energie te besparen

Het lijkt een beetje een kromme manier van besparen, maar uit onderzoek door Allesovervakanties.nl blijkt dat mensen deze winter langer en vaker op vakantie gaan of dat in ieder geval overwegen, met als doel om energie te besparen. Vooral huishoudens die een jaarverbruik hebben die boven het voor 2023 ingestelde energie prijsplafond, willen de komende maanden meer tijd in het buitenland door gaan brengen. Met zo’n langere winterzonvakantie kun je immers proberen om de energiekosten te drukken. Wie in een groter huis woont en een flexibel energiecontract heeft, die betaalt voor een dagje stoken tegen de huidige energietarieven al snel voor enkele tientjes aan gas per dag. Een week in het buitenland, die kan tijdens de koelere winterperiodes zomaar 50 tot 100 kubieke meter aan gas besparen. Tel daarbij op dat het elektriciteitsverbruik thuis ook zal dalen en het wordt vrij aantrekkelijk om naar landen als Spanje, Portugal of Marokko te vliegen.

Eerlijk is eerlijk, de vakantie op zich is natuurlijk niet gratis. Om echt geld te besparen, moet je tegen serieus lage prijzen op vakantie gaan en ter plaatse een bestedingspatroon hebben dat lager ligt dan wanneer je in Nederland zou blijven. Wie in de goedkopere landen vooral gebruik maakt van lokale producten, die kan daar goedkoper koken dan wanneer je in Nederland bij de supermarkt je inkopen gaat doen. Uit eten in de mediterrane landen is gemiddeld ook goedkoper dan bij ons. Bezoek je frequent een restaurant, dan kun je tijdens je vakantie soms tientallen euro’s op je rekening besparen. Probeer dan wel de te toeristische plekken te vermijden en ga vooral eten waar de locals dat doen.

Resultaten onderzoek

Uit het door ons gehouden onderzoek blijkt dat:

  • 22%  van de ondervraagden aangeeft vaker dan normaal op vakantie te gaan.
  • Bijna de helft van de mensen verwacht langer op vakantie te gaan.
  • De energietarieven voor 40% van de mensen enigszins meewegen in de vakantieplannen voor dit winterzonseizoen. Voor 12% van de respondenten is het zelfs een belangrijke factor.
  • Maar liefst 90% van de mensen die overweegt om vaker of langer op vakantie te gaan, in een doorsnee jaar meer dan 1200 m3 gas en/of 2900 kWh elektriciteit verbruikt. Dit zijn de grenzen die bij het prijsplafond voor de energie gehanteerd worden in 2023.