Voortaan gemakkelijker naar Kroatië reizen

Sinds 1 januari 2023 is het wat gemakkelijker geworden om naar Kroatië te reizen. Door het toetreden van Kroatië tot het Schengen-verdrag, zijn de paspoortcontroles komen te vervallen. Wie vanuit een ander Schengen-land over de weg, over het spoor of met de boot naar Kroatië reist, hoeft geen paspoort meer te laten zien. Hiermee wordt vooral de belangrijkste route – via Slovenië – een stukje gemakkelijker en sneller. Tijdens het drukkere zomerseizoen konden de wachttijden aan de grensposten soms aardig oplopen. Dat is vanaf nu verleden tijd.

Luchtvaart moet nog even wachten

Reis je met het vliegtuig naar Kroatië? Dan moet je nog even geduld hebben. Voor de luchtvaart vervallen de paspoortcontroles pas eind maart. Daarna hoef je je niet meer te identificeren bij aankomst in Kroatië vanuit Nederland of België. Wel kunnen de luchtvaartmaatschappijen aan passagiers vragen om zich te identificeren bij het instappen aan boord van het vliegtuig.

Betalen met de euro

Als je nu naar Kroatië reist, dan hoef je geen geld meer om te wisselen of na aankomst kuna’s te pinnen. Na een jarenlang traject heeft Kroatië van de Europese Commissie toestemming gekregen om mee te doen aan de euro. Per 1 januari 2023 is de invoering van de euro een feit in Kroatië. Hiermee is de kuna als officiële munteenheid komen te vervallen en betaal je tijdens je vakantie in Kroatië voortaan gewoon met de euro. Dat scheelt je omrekenwerk en de nodige valuta- en bankkosten.