Waarom is er nog geen rookverbod op Nissi Beach?

Dat Nissi Beach een van de mooiste stranden van Cyprus is, daar zal geen mens een discussie over gaan voeren. Dat Nissi Beach zelfs een van de beste stranden van heel Europa is, is voor velen een feit. Wie de foto’s bekijkt van dit betoverend mooie zandstrand met de felle heldere zee, die zou bijna direct een last minute vakantie naar Cyprus boeken. Toch heeft Nissi Beach ook een kant die minder vaak belicht wordt en dat is dat er geen rookverbod geldt op dit strand. Nu lijkt deze inleiding misschien op een aanval op rokers. Zo is deze niet bedoeld. Het is een aanval op iedereen die vindt dat je sigarettenpeuken gewoon op het strand kunt achterlaten. En dat zijn er helaas meer dan je zou willen.

Wandelen over de peuken

Vorige week bezocht ik Nissi Beach tijdens een reis naar Cyprus om de nodige hoeveelheid foto’s te schieten voor allesovercyprus.nl. Tijdens een ochtend dat ik een paar uurtjes over had, ging ik terug naar Nissi Beach zodat ik wat foto’s kon schieten met minder mensen in beeld. Zwembroek aan, slippers uit en lekker even wandelen over het strand. Tot mijn verbazing zag ik een vrij groot aantal peuken op en door het zand liggen. Waar het strand er in eerste instantie optisch schoon uit leek te zien, lagen er opvallend veel restanten van sigaretten door het zand. Filters die niet afbreekbaar zijn door de natuur. Filters die door vogels opgegeten kunnen worden of die in zee terecht kunnen komen.

Neem Spanje als voorbeeld

Als je Nissi Beach wilt promoten als het mooiste strand van Cyprus, doe dan in ieder geval iets aan de rotzooi die door een deel van de rokers achtergelaten wordt. Een rookverbod zou daarvoor de beste methode zijn. In Spanje schuwen ze die regel al niet. Ik was de afgelopen maanden in Barcelona en op Tenerife. De stranden die ik daar bezocht kenden allemaal een rookverbod. Het effect was goed zichtbaar. Hopelijk wordt de gemeente Ayia Napa wakker en stellen ze zo snel mogelijk een rookverbod op het strand zelf in. Als compromis zou je roken op de terrassen van de aanwezige horeca wel toe kunnen staan.