4 prachtige wijnroutes in Frankrijk

Wijn en vakantie… Dat klinkt voor velen als de ultieme combinatie. Maar wat nou als je zelfs je gehele vakantie in het teken van het proeven van wijnen kunt zetten? Wij zetten een aantal prachtige wijnroutes in Frankrijk voor je op een rij.

Hoewel alcohol en autorijden natuurlijk geen goed plan is, is een wijnroute op de Franse manier wel degelijk mogelijk. Wanneer je met mate drinkt en dit combineert met voldoende (lekker!) eten, kun je hier wel degelijk op een verantwoorde manier van genieten.

  1. Route des Châteaux (Bordeaux)

Op zoek naar de beste en bekendste wijnen ter wereld? Dan zit je met de populaire Route des Châteaux in het zuiden van Médoc (Bordeaux) wel goed. Dit gebied staat vooral bekend om bekende rode wijnen zoals Merlot en Cabernet Sauvignon, maar ook rosé en witte wijnen zoals de minstens zo bekende Sauvignon Blanc. Ook kun je hier kennismaken met een aantal van de bekendste AOC-gecertificeerde wijnen ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan Saint-Julien, Margaux en Pauillac. De route zelf is ongeveer 100 kilometer lang en laat je onderweg de mooiste kastelen en architectuur zien.

  1. De Elzas wijnroute

De 170 kilometer lange wijnroute van de Elzas is één van de oudste wijnroutes van Frankrijk. De Route des Vins in de Elzas is in 1953 ingehuldigd en slingert door de glooiende valleien en langs de Vogezen. Tijdens de route proef je de heerlijkste lokale wijnen en doorkruis je het Elzas gebied van noord tot zuid.

De Elzas wijnroute is overigens een route die je ook perfect per motor kunt volgen. Nog op zoek naar veilige en comfortabele kleding voor onderweg? Je vindt hier de beste motorkleding online.

  1. De Champagneroute (Reims – Epernay)

Groot liefhebber van bubbels? Dan past de Champagneroute wellicht beter bij jou. Door de Champagnestreek lopen verschillende prachtige routes, waaronder één van onze favoriete Champagneroadtrips. Hierbij start je in Reims, waarna je enkele van de beroemdste wijngaarden ter wereld bezoekt en uiteindelijk eindigt in dé Champagnehoofdstad: Epernay.

  1. Grands Crus de Bourgogne (Dijon – Corgoloin + Ladoix-Serrigny – Maranges)

Tot slot een iets kortere route, maar daardoor niet minder mooi (en smakelijk!). De route van de Grands Crus de Bourgogne bestaat uit twee delen en voert je dwars door de Côte d’Or. Je begint ten zuiden van Dijon tot aan Corgoloin, waar je verscheidene Grand Cru wijnen tegenkomt en kunt proeven. Vervolgens reis je in het tweede gedeelte van de route van Ladoix-Serrigny – net iets onder Corgoloin – tot de berghelling van de Maranges. Hier zal juist weer veel mooie Chardonnay wijnen tegenkomen. Kortom: een gevarieerde route, zowel qua wijnen als qua omgeving.Plaats een reactie