5 gouden tips om je smartphone vakantieproof te maken

Tegenwoordig verloopt een reisvoorbereiding voor een vakantie anders dan vroeger. Naast het inpakken van kleding, checken van je medicijnen en inkopen van zonnebrand of ander producten neemt de smartphone ook in de voorbereiding voor de vakantie een steeds belangrijkere rol in. Wij hebben een aantal gouden tips om je smartphone helemaal vakantieproof te maken.

[1] Voer de laatste updates uit

Om ervoor te zorgen dat je telefoon helemaal up-to-date is kun je het beste ervoor zorgen dat je de meest recente updates uitgevoerd hebt voordat je weggaat. Zeker als je ter plaatse van wifi-netwerken gebruik gaat maken is de veiligheid van belang. Door de meest recente software te draaien verklein je de kans om gehackt te worden.

[2] Koop een goed hoesje

Een ongeluk zit in een klein hoekje en vooral op vakantie lijkt het vaker mis te gaan dan anders. Je smartphone is een duur stukje technologie die kwetsbaar is. Een goed hoesje kan schade voorkomen of beperken. Zo heb ik zelf voor mijn oudste dochter een iPhone 8 Plus hoesje van siliconen aangeschaft en een goede screenprotector. Het is geen garantie dat er niets meer mee kan gebeuren, maar kostbare schermschade zal minder gemakkelijk optreden.

[3] Installeer de juiste reisapps

Op vakantie kunnen bepaalde apps van toegevoegde waarde zijn. Denk aan bestemmingstips, reisadviezen, navigatie en meer handige apps. Installeer deze voor vertrek. Dat scheelt je ter plaatse data. Ik gebruik bijvoorbeeld Tripadvisor, Booking en uitgebreide weerapps als ik op reis ben. Reis ik naar een stad, dan installeer ik altijd de lokale OV-reisplanner.

[4] Zet offline kaarten op je telefoon

Voor maps.me en Google Maps kun je offline kaarten opslaan op je telefoon. In het buitenland kun je dan zonder internetverbinding navigeren en kaarten bekijken. Dit soort apps gebruikt anders veel data en dat wil je niet, zeker niet als je buiten Europa zit. In het geval van Google Maps kun je de kaarten het beste vlak voor vertrek opslaan. Deze kun je 30 dagen na downloaden gebruiken, vandaar.

[5] Check de roamingtarieven

Kijk voor je vertrek wat het op jouw bestemming kost om te bellen, gebeld te worden, te SMS’en en vooral wat dataverkeer kost. Blijf je binnen de Europese Unie dan is er vaak geen probleem, maar daarbuiten kunnen de kosten door roamingtoeslagen flink oplopen. Als je weet wat iets kost dan kun je daar rekening mee houden en daar je gebruik op aanpassen. Als de data prijzig is dan kun je ervoor kiezen om dataroaming uit te zetten en alleen maar via wifi online te gaan. Kijk ook even of jouw provider goedkope datapakketten voor het buitenland heeft. Een andere optie is om een lokale SIM-kaart aan te schaffen voor de duur van je vakantie. Je kunt dan gebruik maken van de data van dat pakket (soms onbeperkt!). Het goede is dat je via whatsapp gewoon op je eigen nummer bereikbaar kunt blijven.Plaats een reactie