5 minder bekende feiten over de Berlijnse Muur

Vandaag vieren we in Nederland Bevrijdingsdag. Primair wordt op deze nationale feestdag de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945 gevierd. Inmiddels staat bevrijdingsdag symbool voor de enorme waarde die vrijheid, mensenrechten en democratie hebben voor de mensheid in het algemeen. Want waar vrijheid een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn, is dat niet altijd zo. Een historisch voorbeeld van vrijheidsbeperking is de Berlijnse Muur. Deze fysieke grens heeft ervoor gezorgd dat inwoners uit West-Berlijn en Oost-Berlijn gedurende bijna drie decennia gescheiden van elkaar leefden. Aan deze zwaar vrijheidsbeperkende situatie kwam pas een einde op 9 november 1989 tijdens de val van de muur. Dit zijn feiten die bij redelijk wat mensen bekend zijn. Maar wat weet niet iedereen? Wij hebben 5 dingen die niet iedereen weet over de Berlijnse Muur op een rijtje gezet.

[1] De muur is later gekomen

Na de Tweede Wereldoorlog werden Duitsland en de hoofdstad Berlijn in drie bezettingszones verdeeld, waarbij de geallieerden (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie) toezicht hielden over hun segment. Frankrijk is daar vrij snel als vierde land aan toegevoegd. Al snel ontstond er een economische scheefgroei tussen de Russische sector en de rest van het land. Het gevolg was een stroom van vluchtelingen van ‘oost’ naar ‘west’. Al snel zetten de Russen grenscontroles en afbakeningen in om dit te stoppen. Pas in 1961 werd er de muurzone gebouwd die we nu kennen als de Berlijnse Muur.

[2] De Muur bestond uit twee muren

Men heeft het altijd over ‘de Muur’ waardoor veel mensen denken dat de afscheiding uit 1 muur bestond. Dat was niet zo. De fysieke scheiding tussen de twee delen van Berlijn bestond uit een metersbrede muurzone met aan twee zijden een betonnen muur.

[3] Checkpoint Charlie is een kopie

Wie naar Berlijn reist die zal ongetwijfeld Checkpoint Charlie bezoeken of bij toeval ontdekken. Deze bekende bezienswaardigheid staat op de plek waar vroeger deze grenspost vroeger zat. OP 22 juni 1990 werd de oorspronkelijke grenspost afgebroken en werd er een stenen silhouet aangebracht in het asfalt om de historische plek aan te geven. In 2000 werd er een replica teruggeplaatst. Dat is wat je nu ziet staan in Berlijn.

[4] Meer dan 3 miljoen vluchtende Oost-Duitsers

Ten tijde van de Muur hebben verschillende Oost-Duitsers een vluchtpoging gedaan, waarvan ruim tweehonderd mensen dit met de dood hebben moeten bekopen. Ruim vijfduizend vluchtelingen hebben in een periode van 28 jaar wel een succesvolle vlucht gemaakt. Vanaf het moment dat de Muur openging hebben meer dan 3 miljoen Oost-Duitsers binnen een tijdsbestek van 72 uur hun kans gegrepen om naar de Bondsrepubliek Duitsland te vluchten.

[5] Restanten in het buitenland

Een groot deel van de Berlijnse Muur is gesloopt. Op verschillende plekken binnen Berlijn kun je delen van de Muur zien. Het grootste aaneengesloten stuk van de Berlijnse Muur zie je aan de Mühlenstrasse. Hier kun je de 1316 meter lange East Side Gallery bezoeken. Wat niet iedereen weet is dat er elementen van de Muur aan het buitenland geschonken zijn. Zo kun je delen van de Berlijnse Muur zien in Kaapstad, Seoul en Tirana.



1 gedachte over “5 minder bekende feiten over de Berlijnse Muur”

  1. ik wist dit alemaal al

    Beantwoorden

Plaats een reactie