5 redenen om kerstmarkten te vermijden

Dit weekend gaan er weer duizenden Nederlanders naar de kerstmarkten in België, Nederland of Duitsland. Bussen vol Nederlanders reizen af naar Düsseldorf, Keulen, Oberhausen, Antwerpen, Brugge en andere steden om daar te genieten van een aantal uren heerlijk genieten op de vele kerstmarkten die gehouden worden. Het weer zit vooral vandaag mee, dus waarschijnlijk kun je vanmiddag over de koppen lopen op de kerstmarkten. Aanleiding voor mij om me te verdiepen in het fenomeen ‘kerstmarkten’.

Kwelling

Wat ik me serieus afvraag: waarom kwellen de mensen zichzelf met een bezoek aan een kerstmarkt? Waarom denken mensen dat kerstmarkten bij kerstmis horen? Traditie? Ja hoor, in Nederland zijn we allemaal opgegroeid met kerstmarkten (in Duitsland en Oostenrijk overigens wel, dat even terzijde). Gezelligheid? Leg mij het maar eens uit hoe gezellig het is om stapje voor stapje je door een menigte te bewegen om af en toe glimp op te kunnen vangen van meuk die je toch niet wilt kopen.

Het lijkt er op dat mensen kerstmarkten bezoeken uit een soort van zelfkwelling. Een sadomasochistisch  gevoel dat alleen maar tijdens de donkere dagen rond kerst bevredigd kan worden.

5 redenen om kerstmarkten te vermijden

Ik zou er misschien wel tientallen kunnen verzinnen, maar ik heb zeker vijf valide redenen om kerstmarkten te vermijden. Nee, ik heb geen hekel aan kerst. Nee, ik ben geen ongelukkig mens. Nee, ik heb geen jeugdtrauma vanwege kerstmannen of kerstvieringen. Ja, ik heb een schurfthekel aan kerstmarkten. Dus hierbij mijn oprechte vijf redenen om kerstmarkten te vermijden als dat kan.

  1. Drukte. Wat ik nooit begrepen heb is dat er mensen zijn die van grote mensenmassa’s houden. Je niet vrij kunnen bewegen vanwege grote hoeveelheden mensen om je heen ervaar ik als onaangenaam. Ik weet zeker dat ik hierin niet de enige ben.
  2. Het is een markt! Het woord kerstmarkt verhult het niet: je gaat naar een markt. Er is een deel van de mensen die het leuk vindt om naar een markt te gaan, er is een nog groter deel die dat niet leuk vindt. Mannen sjokken als slaafse hondjes naast of achter hun vrouw aan. Dit met veel tegenzin, als je de uitdrukking op hun gezichten bekijkt. En toch doen ze het? Why?
  3. Glühwein. Ik ben een Bourgondiër. Ik ben niet vies van een lekker hapje of drankje. Maar glühwein? Zijn er echt mensen die het water in de mond stroomt bij de gedachte aan een glas warme wijn met kruiden? Als ik denk aan een goed glas bier, een volle rode wijn, een verfrissende gin fizz of een altijd welkome mojito dan heb ik wel die sensatie. Maar van glühwein krijg ik het echt niet warm.
  4. Het is winter. Zoals zoveel mensen houd ik van zon, warmte en buitenlucht. De buitenlucht moet wel aangenaam zijn. Een mooie winterse dag kan me nog wel bekoren, maar dan ga ik graag in het bos wandelen. Waarom met grijs en/of nat en/of koud en/of winderig weer naar buiten gaan om een kerstmarkt te bezoeken? Wil je een weekendje weg vlieg dan naar het zuiden van Spanje, Portugal of Italië. is in deze periode niet veel duurder dan een weekendje Keulen of Antwerpen, maar vrijwel gegarandeerd aangenamer weer.
  5. Op kerstmarkten koop je meuk. Als ik zie wat er op kerstmarkten verkocht wordt dan valt veel in de categorie meuk. De rest valt hoofdzakelijk in de categorie “maak van je huis een WinterEfteling”. En wie naar een kerstmarkt moet gaan om winterse spullen als een sjaal, muts of handschoenen te kopen, die is een beetje aan de late kant. Het k*tweer is al enige tijd geleden begonnen.

Lichtpuntje

Als je dan toch meegesleept wordt naar een kerstmarkt (want ik geloof niet dat iemand het vrijwillig doet) dan is er vooral in België en Duitsland dat ene lichtpuntje: het café. De plek waar je je innerlijke pijn van de kerstmarkt wegdrinkt. Vooral Keulen en Düsseldorf zijn dan heerlijk, want hier heb je nog traditionele huisbrouwers die lokaal bier maken en serveren (Kölsch en Altbier).

Mocht je vanmiddag of op een later moment deze maand toch meegenomen worden naar een kerstmarkt, bedenk dan dat over een paar weken deze ellende allemaal voorbij is. Kun je je alvast geestelijk voor gaan bereiden op leuke dingen die je in de zomer kunt gaan doen, zoals een hippiemarkt op Ibiza bezoeken of naar een toeristenmarkt aan één van de Spaanse costa’s gaan :-(Plaats een reactie