5 redenen om vanaf Eindhoven te vliegen

De afgelopen twee maanden heb ik drie reizen gemaakt met vertrek vanaf Eindhoven Airport en ik moet zeggen dat me dat prima bevallen is. Het voormalige provincievliegveld is uitgegroeid tot een volwaardige internationale luchthaven, die echter veel compacter is dan Schiphol. Ideaal dus voor een vertrek naar het zonnige zuiden, een interessante stedentrip of de winterse skipistes.

Wij weten zeker vijf redenen te noemen om vanaf Eindhoven te vliegen:

  1. Bereikbaarheid. Als je in Noord-Brabant, Limburg of Gelderland woont is Eindhoven met de eigen auto meestal veel beter bereikbaar dan Amsterdam
  2. Parkeerkosten. Parkern bij Eindhoven Airport is de laatste jaren ook geen koopje meer, maar in veel gevallen nog wel goedkoper dan bij Schiphol
  3. Snelheid en afstand in de terminal. Vanaf het moment dat je de terminal binnenstapt kost het je gemiddeld slechts 10 tot 20 minuten om je koffer af te gooien (indien je die meeneemt) en door de veiligheidscontrole naar de gates te lopen.
  4. Compacte terminal. Eén grote winkel waar ze heel veel hebben en één gevarieerde horecagelegenheid met daarbij zes gates en toiletten. Wat heb je nog meer nodig. Het voordeel is dat je binnen een paar minuten bij de juiste gate staat. Bij aankomst op Eindhoven geldt dit ook voor de afstand tot de bagagebanden. Kost je enkele minuten om er te komen en zodra je er bent hoef je maar uit twee bagagebanden te kiezen.
  5. Landen en stijgen vlak bij de terminal. Op Schiphol kan het gebeuren dat je soms wel twintig minuten moet taxiën naar of van de landingsbaan. Of dat je later weg mag omdat je een zogenaamd ‘slot’ gemist hebt waardoor je moet wachten. Passagiers op Eindhoven maken dat amper mee.

Heeft een vakantie of reis vanaf Eindhoven dan geen nadelen? Jazeker wel. Zo moet je buiten naar het vliegtuig lopen (ook in regen en wind). Het aantal bestemmingen vanaf Eindhoven is beperkt. Zo zul je van hieraf niet met KLM naar Aruba kunnen vliegen of met zo’n prachtige Airbus A-380 van Emirates naar Dubai kunnen gaan. Voor intercontinentale vluchten moet je vrijwel altijd nog naar Schiphol. Vanaf Eindhoven vliegen bijna alleen maar prijsvechters zoals Wizzair, Ryanair en Transavia. Full-service maatschappijen vliegen vanaf Schiphol.

Voor een vlucht naar vakantie-oorden zoals het Gardameer, Ibiza of de Costa Blanca is Eindhoven echter top. Dat je vervolgens bij Transavia moet betalen voor een flesje water en het meenemen van een koffer neem je voor lief.

Eindhoven Airport in cijfers

Jaarlijks worden er meer dan 25 duizend vluchten verwerkt op Eindhoven Airport. Het gaat om ongeveer 3,5 miljoen passagiers per jaar die naar meer dan zeventig bestemmingen vliegen. Eindhoven Airport is op basis van het aantal passagiers inmiddels de tweede luchthaven van Nederland, na Schiphol.Plaats een reactie