5 verrassende Nederlandse steden

Als je in Nederland een stedentrip gaat maken dan denk je al snel aan Amsterdam, Rotterdam of eventueel Den Haag. Het zijn toch vaak de grote drie steden die het gros van de stedentrippers naar zich toetrekt. Hoewel dit zeker enorm leuke steden zijn, zijn er meer steden in Nederland die je zou kunnen overwegen om een weekendje te verblijven. Graag stel ik jullie een vijftal Nederlandse steden voor die prima in staat zijn om je één of meerdere dagen te vermaken.

Haarlem

Gelegen tussen Bloemendaal en Amsterdam ligt het ongeveer 160 duizend inwoners tellende Haarlem. Men noemt deze stad weleens klein-Amsterdam, wat vooral komt vanwege de vele prachtige oud-Hollandse gevels die je hier nog ziet. Vooral op het moment dat je langs de Spaarne of één van de kanalen loopt waan je je in een rustigere versie van Amsterdam. Haarlem heeft verder het oudste museum van Nederland, telt nog meer dan twintig hofjes en heeft één van de mooiste marktpleinen van het land.

Tip: op ‘Haarlem in 12 uur‘ lees je een uitgebreid verslag met veel foto’s over een dag in Haarlem.

Delft

De Zuid-Hollandse stad Delft mag als de stad van De Oranjes gezien worden omdat de Vader des vaderlands, Willem van Oranje, hier twaalf jaar geresideerd heeft en uiteindelijk in 1584 vermoord is. Tegenwoordig worden de Oranjes in Delft bijgezet in de Nieuwe Kerk. Het praalgraf van Willem van Oranje is dé bezienswaardigheid in deze laat-middeleeuwse kerk. Delft is dankzij het studentenleven, de leuke boetiekjes en de grachtenpanden vooral een levendige en gezellige stad. Er zijn voldoende bezienswaardigheden in Delft om je een dag of twee zoet te houden.

Maastricht

Het Bourgondische leven komt helemaal tot uiting in de Zuid-Limburgse stad Maastricht. Met het Vrijthof als episch centrum van de horeca in de stad valt er altijd wel wat te genieten hier. De gastvrijheid van de stad in combinatie met verschillende bezienswaardigheden zoals de Helpoort, de Bisschopsmolen en de Sint-Servaasbasiliek heeft Maastricht meer dan voldoende in huis om mensen een heel weekend te vermaken.

Gouda

Als er een stad is waar je je als Nederlander nog echt toerist kunt voelen dan is dat Gouda. Dan moet je wel op een donderdag in de zomermaanden juni, juli of augustus naar Gouda gaan. In de ochtend vindt dan de traditionele kaasmarkt plaats in het centrum. Tegenwoordig heeft deze markt vooral een toeristische functie. Behalve deze beroemde kaasmarkt zijn er tal van andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn zoals het Huis van de Stad, de waag, het oude stadhuis en verschillende musea.

Eindhoven

Hoewel het nabij gelegen Den Bosch vaak als gezelliger gezien wordt, het wat noordelijker gelegen Nijmegen de oudste stad van Nederland is en Utrecht ook zeker de moeite waard is, sluit ik deze top 5 toch af met Eindhoven. Dit is waar bedrijven zoals Philips een enorm stempel hebben gedrukt op de Nederlandse economie. In en rondom Eindhoven zijn veel technische innovaties bedacht en op de markt gebracht. Tegenwoordig kun je een deel van deze historie terugvinden in het Philipsmuseum. Het DAF-museum is natuurlijk een must-visit voor wie in auto’s geïnteresseerd is. Erg fraai is de buurt Strijp-S, waar men een voormalige Philips-fabriek omgetoverd is tot een hip stukje Eindhoven.Plaats een reactie