Annuleringsverzekering aangeraden?

In tijden van economische onzekerheid is een annuleringsverzekering aan te raden als je een vakantie boekt. Voor een relatief lage premie kun je ervoor dat je bij plotselinge werkloosheid kosteloos je vakantie kunt annuleren. De kosten van de annulering komen dan voor rekening van de verzekering. Wie een baan heeft en vreest (zoals honderdduizenden Nederlanders) voor mogelijke werkloosheid die zou daarom een annuleringsverzekering zeker moeten overwegen. Op die manier kun je nu wel alvast je vakantie vastleggen. In het geval dat er toch ineens ontslag is voor één van van de deelnemers aan de reis dan kun je zonder verdere financiële gevolgen je vakantie annuleren.

De kosten voor een eenmalige annuleringsverzekering (alleen die vakantie is verzekerd) zijn meestal een vast percentage van de reissom, vermeerderd met assurantiebelasting. Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat (inclusief stedentrips) dan is een doorlopende annuleringsverzekering vaak voordeliger. Let wel op wat de maximale reissom per persoon is bij een doorlopende verzekering. De kortlopende annuleringsverzekeringen moeten meestal binnen 10 tot 14 dagen na boeking afgesloten worden.

Let goed op de voorwaarden van de verzekeringsmaatschappij. Die lopen nogal uiteen, zoals je in deze vergelijking (let op: uit 2010) kunt zien. Wat tegenwoordig heel erg actueel is, is de mogelijkheid om een samengestelde reis mee te verzekeren. Sommige verzekeringen dekken alleen maar pakketreizen. Dit is in het geval van een vliegreis,  bijvoorbeeld het vliegticket + accommodatie + eventuele meegeboekte extra’s. Bij een autovakantie is dit de geboekte accommodatie. Tegenwoordig stellen steeds vaker mensen hun eigen reis samen. Vliegtickets, hotels en eventueel een huurauto worden steeds meer los via internet geboekt. Dit zijn zogenaamde samengestelde reizen. Financieel het meest risicovol, omdat de meeste vliegtickets geheel vooruit betaald moeten worden. Voor kosteloze annulering van de vliegtickets moet bij boeking een duurdere boekingsklasse gekozen (en betaald) worden. Bij de goedkoopste vliegtickets is kosteloze annulering zelden mogelijk.

Bij hotelboekingssites lopen de annuleringsvoorwaarden sterk uiteen. Bij de site booking.com kun je bij redelijk wat accommodaties tot de dag van aankomst kosteloos annuleren. Soms moet echter het hele bedrag vooruit betaald worden. Bij Expedia en Hotels.com geldt dat voor de beste prijzen je vaak geheel vooruit moet betalen.

Kijk bij het afsluiten van een annuleringsverzekering daarom goed of en hoe samengestelde reizen gedekt zijn door de polis. Als je al je wensen goed op een rijtje hebt gezet en de prijzen onderling vergeleken hebt kun je kijken of het wenselijk is om de risico’s door middel van een verzekering af te dekken. Voor mensen die in economische onzekerheid leven is de annuleringsverzekering in ieder geval een methode om angst voor het aangaan van een verplichting aan te gaan weg te nemen. Zo kun je zelfs in deze lastige tijden onbezorgd een vakantie boeken en hopelijk enige tijd later terugkijken op een heerlijke vakantie!Plaats een reactie