Antwerpen Proeft 2014

Antwerpen Proeft brengt in première en in exclusiviteit restaurant Likoké van nieuwe sterrenchef Piet Huysentruyt naar Vlaanderen. Likoké werd door Gault&Millau Frankrijk bekroond als Ontdekking van het Jaar 2014. Vier dagen lang, van donderdag 15 mei tot zondag 18 mei, kan iedereen in Antwerpen van de sterrenkeuken van Likoké komen proeven. Uniek.

Antwerpen Proeft vindt opnieuw plaats op de site van de Waagnatie, in de Antwerpse wijk het Eilandje op een boogscheut van het MAS en het recent geopende Red Star Line Museum. Op het meest gesmaakte jaarlijkse culinair festival van België bieden een 25 restaurants, bistro’s en culinaire speciaalzaken, gerechten in amusevorm aan. Je kunt genieten van een onbetaalbaar uitzicht op de Schelde en voor een fractie van de restaurantprijs ‘signature dishes’ proeven van sterrenchefs, klassebistro’s en jonge keukentalenten. Het gaat van gastronomisch en gedurfd eigentijds, over Belgisch-Frans en mediterraan, tot authentiek Aziatisch. Ook artisanale producenten, culinaire nichemerken en wijnhandelaars maken mee het mooie weer.

Bij zijn achtste editie pakt Antwerpen Proeft uit met een indrukwekkende lijst nieuwigheden, om duimen en vingers bij af te likken.

‘Special guest’ in het Kenwood Theater is de internationaal geroemde topchef Yossi Shitrit van restaurant Kitchen Market uit Tel Aviv, Israël. 50 ATV-winnaars worden getrakteerd op ‘show cooking’ van de bovenste plank met Yossi Shitrit en tweesterrenchef Viki Geunes van ’t Zilte.

Zowel op donderdag 15 mei als op vrijdag 16 en zaterdag 17 mei begint de gratis afterparty om 22u30. Deejay is VNCNT, die eerder de pannen van het dak speelde in Magic Antwerpen, Kitsch Club Knokke en op het Antwerpse afterwork-concept Aper’eau.

Antwerpen Proeft zal zowel de Schelde als de uitzonderlijke industriële setting van de Waagnatie ten volle uitspelen. Nieuw is de wisselwerking tussen 40% outdoor, 20% outdoor-met-dak en 40% indoor. Gezellige terrassen met groene accenten worden verspreid over heel het terrein. ‘En passant’ wordt de weerfactor máximaal buitenspel gezet.

Met de Bru Bistro is Antwerpen Proeft een luxueus terraspaviljoen rijker, te ontdekken vanaf donderdag 15 mei.

‘Beer and food pairing’ met de bieren van brouwerij Duvel Moortgat loopt als een rode draad doorheen Antwerpen Proeft. Bij elk gerechtje staat aangegeven welk bier er een perfect huwelijk mee vormt. Aan de twee Centrale Bars vind je een fijne selectie van 12 bieren van Duvel Moortgat.

Op Antwerpen Proeft kun je om de twee uur een Smeets-cadeaupakket winnen. Of win een Kenwood Cooking Chef Major, de Bentley onder de keukenmachines van 1.349,00 euro.

Antwerpen Proeft koppelt een Instagram-wedstrijd aan de Prijs Mooiste Gerechtje. Zoek @antwerpenproeft op Instagram en deel jouw favoriete gerechtje met #instaproeft. Zo maak je kans op jouw leeftijd in flessen Smeets naar keuze.

Via #instaproeft word je ook lid van de publieksjury die voor het eerst de Prijs Mooiste Gerechtje van Antwerpen Proeft zal toekennen. De publieksjury wordt bijgestaan door een vakjury: culinair journalist Willem Asaert, Gazet van Antwerpen-journalist en connaisseur Johan Van Baelen, culinair blogger Frank Cops (www.be-gusto.be) en culinaire bloggers Sven Van Coillie en Adriaan Van Looy (www.belgiantastebuds.com en www.wbpstars.com).

PIVA, dé referentie in horecaopleidingen, is een nieuwe structurele partner van Antwerpen Proeft. PIVA vaardigt studenten af naar de deelnemende restaurants, ter plekke.

Jonge snaken Dominique Goos en Lauren Conrardy van wijnbar-cateraar Puur uit Turnhout staan voor het eerst op Antwerpen Proeft.

Vietnamees restaurant Bún prijkt op de affiche, het nieuwe avontuur van Huibrecht Berends en Hoa Truong. Huibrecht was tot voor kort maître d’hôtel van Pure C, het sterrenrestaurant van Sergio Herman en Syrco Bakker in het Zeeuws-Vlaamse Cadzand. Hoa was maître van Little Asia, het Brusselse restaurant van Njam!-gezicht Gwen Truong Thi, dat door Gault&Millau werd uitgeroepen tot Beste Aziaat van het Jaar 2007. Antwerpen heeft er een culinair topduo bij met Bún, wat vermicelli betekent in het Vietnamees.

Nog een nieuwe structurele partner is de Bistronomie Gids. Hierin staan de beste no-nonsenserestaurants van Vlaanderen en Brussel, fijne culinaire adressen met zachte prijzen. Restaurant L’Amitié verdedigt de kleuren van de Bistronomie Gids op Antwerpen Proeft.

Eerder werd de aanwezigheid van de volgende overtuigende namen bevestigd:

* Sterren bij Michelin
^ Koksmutsen bij Gault&Millau, speciale vermelding bij Gault&Millau
° Sterren bij DM.city Antwerpen (Zone03/)

– ’t Zilte – Gastronomie * * – Antwerpen, Viki Geunes
– Kommilfoo – Gastronomie * – Antwerpen, Olivier de Vinck de Winnezeele
– L’Épicerie du Cirque – Gastronomie * – Antwerpen, Dennis Broeckx
– Mijn Keuken – Gastronomie * – Wouw (Nederland), Pieter Bosters
– De Schone van Boskoop – Gastronomie ^ ^ ^ – Boechout, Wouter Keersmaekers
– Graanmarkt 13 – Modern ^ – Antwerpen, Seppe Nobels
– Helsen – Creatief ^ – Kasterlee, Frédéric Helsen
– Ardent – Belgisch-Frans ^ – Antwerpen, Wouter Van Steenwinkel
– Yam Thai – Thais ^ – Antwerpen, gastvrouw Nathalie Meskens
– Het Oude Raadhuis – Nederlands-Frans ^ – Halsteren (Nederland), Davy Adler
– O&O Oriental Cuisine – Aziatisch-Frans ^ – Sint-Willebrord (Nederland), Danny Tsang
– Pierre Marcolini – Chocolatier ^ – Antwerpen
– Toon De Klerck – Patissier ^ – Antwerpen
– 12, Place du Marché – Belgisch-Frans, mediterraan ° ° ° ° ° – Antwerpen, Thomas Coenen
– B23 – Frans, internationaal ° ° ° ° – Antwerpen, Kevin De Backer
– Boris – Belgisch-Frans ° ° ° ° – Antwerpen, Nicolas Moreels
– Ellis Gourmet Burger – Amerikaans ° ° ° ° – Antwerpen
– Zaowang – Sushi ° ° ° ° – Antwerpen, Narayan Lal Chitrakar
– Zytho – Belgisch-Frans, beer and food pairing ° ° ° ° – Kontich, Steven Yseboot
– Little Ethiopia – Ethiopisch ° ° ° – Antwerpen, Abraham Esayase
– Rimbaud – Frans ° ° ° – Antwerpen, Georges Geismar
– Duvel Moortgat / Kaasaffineurs Michel Van Tricht & Zoon / De Laet & Van Haver – Beer and food pairing – Puurs / Berchem / Hove
– Grand Café Patrasche / Catering Concepts – Belgisch-Frans, gastropub / Cateraar – Hoboken, Kim Schaerlaken
– Silverspoon Exclusive Catering & Events – Cateraar – Wijnegem, zaakvoerder Bart Claessens

Schot in de roos

Voor gerechtjes, drank en culinaire producten betaal je met speciale Antwerpen Proeft-bonnen van 1,25 euro per stuk. Deze bonnen zijn ter plekke verkrijgbaar aan de centrale kassa’s. Voor zowat alle proevertjes is het tarief 4 of 6 Antwerpen Proeft-bonnen. Zo kan iedereen met meerdere topchefs en opvallende namen kennismaken.

Check www.antwerpenproeft.be later voor het programma van het Kenwood Theater op Antwerpen Proeft. Alle activiteiten in het Kenwood Theater zijn gratis: kookdemonstraties en culinaire presentaties, ‘master classes’ en workshops, productsamplings en ’tastings’. Op tijd zijn is de boodschap, want de plaatsen in het Kenwood Theater zijn beperkt en vol is vol, zo bleek bij de succesvolle lancering in 2013.

Een tipje van de sluier:

– ‘Show cooking’ met Kenwood (met tweesterrenchef en hagelnieuwe Kenwood-ambassadeur Viki Geunes)
– ‘Show cooking’ met vergeten bladgroenten (met Wouter Keersmaekers van De Schone van Boskoop en Wim Maes van Cook and Herb / Kruidenwereld)
– ‘Show cooking’ met live geslingerde Antwerpse stadshoning (met Graanmarkt 13 en imkerij Amielo)
– ‘Pimp your table’ (met AVA)
– Basistechnieken voor de ideale ‘slow coffee’ (met Rombouts)
– Workshop negerzoenen (met PIVA)
– Kruidenmarkt door Cook and Herb / Kruidenwereld (doorlopend op zondag 18 mei)

Ambassadeurs van Antwerpen Proeft zijn actrice, presentatrice en Vlaamse tv-ster Nathalie Meskens van restaurant Yam Thai, gastronomisch monument Wouter Keersmaekers van De Schone van Boskoop en Luc Hoornaert, ‘überfoodie’ en culinair auteur. Ere-ambassadeurs zijn sterrenchefs en Njam!-gezichten Johan Segers van restaurant ’t Fornuis en Roger van Damme van Het Gebaar, en Viki Geunes.

Antwerpen Proeft heeft jaarlijks plaats en is in 2014 toe aan zijn achtste editie. De zevende was een schot in de roos. Een ook toen sterke en attractieve line-up zorgde voor uitverkochte proevertjes en unaniem positieve reacties.

Afspraak dit jaar van donderdag 15 mei tot zondag 18 mei, aan en in de Waagnatie in Antwerpen.

Openingsuren

– Donderdag 15 mei > 17u00-23u00 food & drinks > 22u30-03u00 afterparty
– Vrijdag 16 mei > 17u00-23u00 food & drinks > 22u30-03u00 afterparty
– Zaterdag 17 mei > 15u00-23u00 food & drinks > 22u30-03u00 afterparty
– Zondag 18 mei > 12u00-20u00 food & drinks

Meer informatie over Antwerpen Proeft: www.antwerpenproeft.be en www.facebook.com/AntwerpenProeft

antwerpenproeft2Plaats een reactie