Autovakantie, denk je ook hieraan?

Hoewel het voor de meeste mensen alweer voorbij is, zijn er natuurlijk nog altijd mensen die juist nu op zomervakantie gaan. De zwarte zaterdagen hebben we alweer een tijdje achter ons gelaten en met meer rust op de weg kom je natuurlijk sneller aan bij je vakantieplek. Het is wel belangrijk om te weten hoe je verzekerd bent als je op autovakantie naar het buitenland gaat. Ook moet je weten welke regels er in de landen geldt waar je doorheen en naartoe rijdt.

Groene kaart

Het is verstandig om jouw groene kaart mee te nemen als je op vakantie gaat in het buitenland, ondanks het feit dat het niet verplicht is. Hoe je aan deze groene kaart komt? Als het goed is heb je deze gekregen van je verzekeraar op het moment dat je je autoverzekering afsloot. Deze groene kaart toont aan in welke landen je verzekerd bent in Europa. Het is namelijk niet standaard dat je in alle Europese landen verzekerd bent, welke landen dit zijn zie je op de groene kaart staan.

Buitenlands ongeval?

Het hebben van een ongeval is nooit fijn, maar in het buitenland kan het nog ietsje lastiger zijn. Mocht dit toch gebeuren kan je contact opnemen met de alarmcentrale om advies en informatie in te winnen. Ook hiervoor bestaat de groene kaart, want hierop kan je namelijk het telefoonnummer vinden. Je wordt door de alarmcentrale geadviseerd en verteld wat je moet doen. Welke schade er wordt vergoed in het buitenland verschilt, dus het is slim om hier direct tijdens het contact met de alarmcentrale afspraken over te maken. Je kunt bij de verzekeraar nagaan welke kosten er worden vergoed.

Auto vol met koffers, geen ruimte voor brandblusser meer

Hoewel dit niet in veel landen verplicht is, kan je er maar beter wel rekening mee houden dat er nog wat (kleine) accessoires in de auto meegenomen moeten worden. Denk hierbij aan een gevarendriehoek, veiligheidshesjes en in sommige landen zelfs een brandblusser of alcoholtest. De onderstaande tabel geldt voor auto’s met een Nederlands kenteken. Altijd goed om voor je vakantie dus te bekijken voor de landen waar je naartoe én doorheen reist.

Autocheck plus verzekering

De meeste mensen doen dit wel, en vooral met wat oudere auto’s is dit een must: check je auto voordat je op reis gaat. Zijn alle papieren aanwezig en geldig? Zijn alle belangrijke dingen (voor zover je dat zelf kunt doen) gecheckt? Denk hierbij aan oliepeil, koelvloeistof, ruitenwissers, bandenspanning en zeker ook de verlichting.

Ook moet je dus je autoverzekering controleren op de polisvoorwaarden. Er kan namelijk behoorlijk verschil zitten tussen de voorwaarden bij een dure of verzekering auto. Toch hoeft het niet te betekenen dat de goedkoopste altijd de slechtste voorwaarden heeft. Om dit te bekijken kan je altijd je autoverzekering vergelijken, bijvoorbeeld op Overstappen.nl. Tijdens je autoverzekering afsluiten kan je ook kiezen voor aanvullende verzekeringen als ‘Pechhulp Buitenland” en  een aanvullende verzekering voor alle inzittenden.Plaats een reactie