Bergzeitfahren

De klok tikt onverbiddelijk door. Het zweet stroomt in stralen. De fietsers stampen op de pedalen, op weg naar de top over de Winterbergse bobsleebaan. Maar liefst 16 kuipbochten en een hoogteverschil van 110 meter staat de deelnemers te wachten op de bergtijdrit op 5 juli. Daar is heel wat kracht en vakmanschap voor nodig.

Als etappe voor een bergtijdrit is de bobsleebaan Winterberg Hochsauerland uniek. Bobslee- en skeletonrijders leggen het 1330 meter lange parcours tijdens de winterse wedstrijden af in minder dan een minuut. Naar beneden! Om vanaf de finish naar de start te komen, is echter heel wat kracht nodig. De bochten zijn op sommige gedeelten wel 5 meter hoog, met een doorsnede tussen de 16 en 55 meter. Er zijn passages waar de stijging 15 procent is. Inhalen op de slechts 70 centimeter smalle baan is onmogelijk. Een supermodern professioneel tijdmetingssysteem houdt de prestaties tot op honderdsten van secondes bij. Zelfs de kleinste stuurfout betekent tijdverlies.

De skiclub SC Siedlinghausen die dit evenement organiseert, nodigt zowel profs als amateurs uit de uitdaging in het ijskanaal aan te gaan. Deelnemers moeten goed getraind zijn en over een goede conditie beschikken. Al bij de kwalificaties voor de startplaatsen op de ergometer loopt het zweet de deelnemers al in stralen van het hoofd. Voor de race zijn alle in de handel verkrijgbare fietsen toegestaan.Een ultralichte racefiets, een mountainbike of zelfs aerodynamische fietsen voor tijdritten.

Licentierijders starten gezamenlijk met amateurs. Het startgeld bedraagt 13 euro. Aanmelden kan via het contactformulier op de webite van de skicclub Siedlinghausen, www.sc-siedlinghausen.de, of op de dag van het evenement zelf, van 9.30 tot 10.30 uur, bij de bobsleebaan. De wedstrijden vinden tussen 11.00 en 16.00 uur plaats.

Voor bezoekers is de bergtijdrit beslist de moeite van het bekijken waard. Ze kunnen de deelnemers direct vanaf de plaatsen in het finishgedeelte aanmoedigen. Een logeplek heb je vanaf de Panorama Belevenisbrug. Vanaf het 20 meter hoge bouwsel heb je een geweldig zicht op de bobsleebaan beneden je. Voor bezoekers is de entree voor de bobsleebaan gratis!

(C) foto: Bron: Ferienwelt WinterbergPlaats een reactie