Beroofd in het buitenland?

De afgelopen week zijn tientallen en misschien zelfs honderden Oranjefans beroofd in Brazilië. Diefstal is vooral in armere landen aan de orde van de dag. Iets waar je als in hun ogen rijke toerist  daarom gemakkelijk door getroffen kunt worden. Voorkomen is beter dan genezen. De site veiligopreis.info biedt tips over het beperken of geheel voorkomen van diefstal op vakantie. Voor wie toch de pineut is geven we hieronder een paar tips.

Mobiele telefoon
Indien je mobiele telefoon gestolen is, blokkeer dan zo snel mogelijk je SIM-kaart om te voorkomen dat er hoge belkosten gemaakt kunnen worden. Heb je een iPhone, gebruik dan “Zoek iPhone” om hem op afstand te traceren of uit te schakelen.

Geld
Is al je geld gestolen en zit je zonder? In het geval dat je bankpas en/of creditcard niet gestolen is, kun je geld pinnen. Indien je passen ook gestolen zijn, kun je geld over laten maken via bijvoorbeeld Western Union. In dat geval zul je je wel moeten kunnen legitimeren. Is je paspoort of ID-kaart ook gestolen dan zul je het geld ter attentie van een medereiziger kunnen sturen of iemand die je vertrouwt. Geld sturen vanuit Nederland kan o.a. Ook met ideal.

Paspoort of ID-kaart
Is je paspoort of identiteitskaart gestolen? Je hebt dan hoogstwaarschijnlijk een probleem om terug te kunnen reizen. Regel in dat geval een (nood)paspoort bij de Nederlandse ambassade of het consulaat.

Bankpassen en creditcards
Zijn er passen gestolen of verdwenen? Blokkeer die zo snel mogelijk om misbruik te voorkomen. Vooral bij creditcards kan de schade aanzienlijk zijn, omdat je daarbij niet altijd een pincode nodig hebt om geld uit te geven.

Doe aangifte
Je zit waarschijnlijk niet op deze rompslomp te wachten als je op reis bent, maar doe in ieder geval aangifte bij de lokale politie. In het geval je later iets bij je reisverzekering wilt claimen ontkom je hier niet aan.

Wachtwoorden
Handig hoor, dat je gebruikersnamen en wachtwoorden op kunt slaan op laptops en tablets. Mocht de toegang tot je gestolen laptop of tablet niet beveiligd zijn, dan kan de dief ook bij die wachtwoorden. Probeer daarom vanaf een andere computer zo snel mogelijk de belangrijke wachtwoorden te wijzigen.Plaats een reactie