Bespaartip: vergelijk parkeren bij het vliegveld

Op vakantie gaan is al duur genoeg. Zelfs als je goedkope vliegtickets of een leuke lastminute vakantiedeal vindt, kunnen de uiteindelijke kosten voor de hele reis aardig in de papieren lopen. Soms kun je op vrij eenvoudige manieren geld besparen. Denk hierbij onder andere aan de parkeerkosten om je auto bij het vliegveld te parkeren. Het voordeel van een leuk geprijsd vliegticket verdwijnt al snel als de spreekwoordelijke sneeuw voor de zon als je de verkeerde keuze maakt wat betreft de tijdelijke stalling van je auto. Luchthavens hebben van parkeren een ware melkkoe gemaakt. De afgelopen jaren zijn de parkeerkosten flink toegenomen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot serieuze concurrentie door externe aanbieders die hier een gat in de markt zagen. Want laten we eerlijk zijn: een vliegticket bij Ryanair kopen om voor 19 euro naar Sevilla te vliegen en vervolgens zien dat parkeren bij Airport Charleroi je voor vier dagen bijna honderd euro kan kosten, dat is toch wel een beetje frustrerend. Gelukkig zijn er tegenwoordig goedkopere opties om te parkeren.

Schiphol

Luchthaven Schiphol was een van de eerste vliegvelden in Nederland die de parkeertarieven flink op begon te schroeven. Het verhaaltje dat men zo wilde stimuleren dat reizigers vooral de trein naar Schiphol zouden nemen, kunnen we natuurlijk naar het grote rijk der fabeltjes sturen. Parkeren is big business en de inkomsten die dit oplevert staat mooi op de balans van de BV Schiphol. In 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, zorgden de autoparkeergelden voor een netto-omzet van 130 miljoen euro voor de Royal Schiphol Group. Dit bedrijf is de eigenaar en exploitant van Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport. Het heeft ook een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport. De parkeerinkomsten waren in 2019 goed voor acht procent van de totale omzet van de luchthavens.

Verschillende nieuwe bedrijven zagen hun kans schoon en begonnen zich te richten op het parkeren bij vliegvelden. In het begin zaten er nogal wat cowboys tussen. Het is nu uitgegroeid tot een serieuze bedrijfstak waar je als consument zeker je voordeel uit kunt halen. Wie goed zoekt naar de verschillende mogelijkheden om bij een vliegveld te kunnen parkeren, die zal ongetwijfeld in staat zijn om aardig wat geld te besparen of voor hetzelfde een beter service te krijgen.

Andere vliegvelden

In eerste instantie richtten de parkeerbedrijven hun pijlen op Schiphol. Andere luchthavens volgden vrij snel. Tegenwoordig heb je voor alle internationale luchthavens in Nederland verschillende parkeeropties buiten de officiële parkings om, maar kun je ook bij de vliegvelden net over de grens voordeliger parkeren. Zo kun je tegenwoordig al vanaf anderhalve euro per dag parkeren bij vliegveld Düsseldorf en zijn er voor de relatief dure luchthaven Zaventem bij Brussel nu ook meerdere opties om goedkoper je auto kwijt te kunnen tijdens je vakantie.

Doe er je voordeel mee

Als je nu denkt ‘laat ze maar lekker kletsen, die besparingen zullen wel meevallen’, dan wil ik je graag uitdagen om de proef op de som te nemen. Sinds enkele jaren maken we zelf gebruik van de mogelijkheden om voordeliger te parkeren bij luchthavens en tot nu toe heeft ons dat al honderden euro’s bespaard. En ja, de auto is nog helemaal heel en krasvrij!Plaats een reactie