Bestemmingen met een visum

Voor veel landen buiten de Schengen regio zijn reizigers verplicht om een visum te halen. Per land verschillen de regels omtrent visa. Hoe werkt dat, reizen naar een visum land, waar moet je rekening mee houden, wat met je regelen? Bij het reizen naar een land waar je een visum nodig hebt moet je met veel dingen rekening houden.

Research
Een goede reis naar een onbekende bestemming begint met kennis op te doen. Niet alleen over bezienswaardigheden, hotels en cultuur, maar ook naar de gang van zaken omtrent reisdocumenten.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een buitenlandse partner hebt en dat jij als Nederlander in sommige gevallen geen visumplicht hebt en je Belgische partner wel. Dit kan natuurlijk ook andersom.
Het belangrijkste is dat je dit tijdig doet, zodat je voldoende de tijd hebt om bepaalde zaken omtrent je visum tijdig te regelen.

Paspoort
Heel wat landen hebben naast een visumplicht ook als bijkomende eis dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig is. Het zou vervelend zijn als je de moeite neemt om op tijd beginnen met je visum te regelen en vervolgens niet het land in mag, omdat je paspoort nog te kort geldig is.

Begin op tijd
Wanneer je goed research doet en je goed laat informeren over een bestemming weet je vrij zeker of je bijvoorbeeld een visum nog op dat moment kunt regelen. Bij heel veel landen kan dit niet en moet je vaak eerst een heel document indienen alvorens er wordt beoordeeld of je in aanmerking komt voor een visum. Vaak betekent het aanvragen van een visum ook dat je naar een ambassade moet of een consulaat van het bewuste land van bestemming. In sommige gevallen kan je reis dus al beginnen met een reis om je reis te regelen. Wanneer je eigen land geen consulaat of ambassade heeft kan het betekenen dat je naar een buurland moet om daar je visum te regelen. Wellicht zelfs meerdere malen. Dit hele bureaucratische traject kan enorm veel tijd in beslag nemen. Aanvragen moeten worden ingediend en beoordeeld. Soms wil het bestemmingsland dat je dit ook nog eens ruim voor je op reis gaat alles hebt geregeld. In sommige gevallen is het zelfs beter om eerst je visum te regelen en daarna pas je reis te plannen. Zo moet je je ESTA voor Amerika of ETA voor Canada aanvragen op het moment dat je al je reisgegevens hebt en bij voorkeur tenminste 72 uur voor vetrek.

Reizen is fantastisch en soms ook noodzakelijk. Zorg dat het een leuke reis wordt bereid je ook op administratief vlak goed voor.Plaats een reactie