Buikloop meest voorkomende reizigersziekte

Van alle mogelijke ziektes die je op reis op kunt lopen is buikloop de meest voorkomende. Diarree kun je tot zeer ernstige mate oplopen in veel verschillende landen. Mensen die denken dat er alleen maar een hoog risico op buikloop is in tropische landen zitten er helemaal naast. Mensen die denken dat je buikloop alleen maar oploopt door op straat te eten die onderschatten ook de risico’s.

Voedsel of drinken hoeft niet bedorven te zijn om buikloop te veroorzaken. In de meeste gevallen zijn het bacteriën die de grootste veroorzakers zijn. Je ziet ze niet en ze kunnen zitten in voedsel of drinken waar op het eerste gezicht helemaal niets mis mee is. Zelfs in de beste hotels kun je reizigersdiarree oplopen. Zo ben ik zelf het slachtoffer geweest in een Hilton hotel in Turkije. Van de keren dat ik zelf last gekregen heb van reizigersdiarree is het merendeel op zeer populaire vakantiebestemmingen zoals Turkije en Egypte geweest.

Top 10 risicolanden/-gebieden voor reizigersdiarree
1. Egypte
2. India
3. Thailand
4. Pakistan
5. Marokko
6. Kenia
7. Tunesië
8. Caribisch gebied
9. Mexico
10. Malta
(bron: British Health Protection Agency)

Reizigersdiarree is niet altijd de voorkomen. Pas in ieder geval op met water dat niet uit een afgesloten fles komt, eet geen rauwe groenten of fruit en vermijd rauw vlees. Laat lauwe producten ook staan. Als je de hygiene ergens niet vertrouwt, ga dan op de gevoel af en wees voorzichtig.

Meer info over reizigersdiarree vind je op www.veiligopreis.info/gezondheid/reizigersdiarree.htm

Foto: Andrey Bondarets | Shutterstock


Plaats een reactie