Canarische Eilanden en Bonaire weer ‘geel’?

In een periode dat steeds meer landen en gebieden ‘code oranje’ krijgen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, komen er vanuit twee verschillende hoeken de vraag om Bonaire en de Canarische Eilanden juist weer van ‘code oranje’ naar ‘code geel’ te zetten. Dit om het toeristisch reizen naar deze bestemmingen weer mogelijk te maken. Het is een opvallend verzoek in een periode waarin Nederland steeds meer de grip op het coronavirus lijken te verliezen. Niet alleen in Nederland overigens, want ook in buurland België grijpt het virus dermate om zich heen dat experts aan de overheid vragen om een lockdown. Ook de Nederlandse veiligheidsregio Twente wil graag een complete lockdown, zo melden de media vandaag.

De vraag is daarom of dit het moment is om vakantiebestemmingen op code geel te zetten. Is de kans niet groter dat er een heuse lockdown komt in Nederland, waarbij je er eigenlijk niet omheen kunt om alle toeristische reizen af te raden? Zowel in binnen- als buitenland?

Bonaire

De vraag om het reisadvies voor Bonaire in positieve zin bij de stellen, komt vanuit de Bonairiaanse overheid zelf. Het aantal COVID-19-besmettingen is daar redelijk binnen de perken nu, waardoor Bonaire toerisme weer veilig acht. Er zijn nog maar 4 mensen besmet en in de afgelopen dertien dagen zijn er geen nieuwe gevallen bijgekomen. Mocht Nederland het reisadvies naar ‘code geel’ zetten, dan blijft een negatieve PCR-test waarschijnlijk wel van kracht.

Canarische Eilanden

In het geval van de Canarische Eilanden is het brancheorganisatie ANVR die aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd heeft om de reisbeperking vanuit Nederland op te heffen. Waar de media de afgelopen weken zich vooral zorgen lijkt te maken om de horeca, daar zit de reisbranche misschien nog wel erger met de handen in het haar. Deze miljardenindustrie ligt nu vrijwel geheel op zijn gat omdat je bijna nergens meer naartoe kunt reizen. Vooral wie de winterzon op wil zoeken, die heeft bijna geen opties meer. Alleen Curaçao is als volwaardige winterzonbestemming nog te bezoeken als toerist.

Tijdens een normale winter vormen de Canarische Eilanden de nummer één vliegbestemming vanuit Nederland. Dat de ANVR zich juist voor deze eilanden sterk maakt is daarom vrij vanzelfsprekend te noemen. Hier kunnen nog flink wast knaken aan omzet behaald worden. Dat het aantal besmettingen op de Canarische al weken onder de 50 per 100.000 inwoners ligt, is voor de ANVR een belangrijk argument om het reisadvies te herzien.Plaats een reactie