Cinque Terre

In het noorden van Italië aan de westkust bij de stad La Spezia vinden we een aantal van de mooiste dorpjes van Italië. Het gaat om de vijf dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Samen staan zij bekend als de ‘Cinque Terre’. De dorpjes liggen allemaal aan de kust en zijn moeilijk per auto bereikbaar. De meest gebruikte route is de wandelroute ‘Via dell’Amore’. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een romantische route die je langs mooie plaatsen brengt. Sinds 1997 is de ‘Cinque Terre’ opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat maakt deze mooiste dorpjes zo de moeite waard?

Monterosso al Mare
Van de mooiste dorpjes die deel uitmaken van de ‘Cinque Terre’ is Monterosso al Mare de meest toeristische van de vijf. Dat neemt niet weg dat hier ook al de mooie ligging aan de kust en de landelijke omgeving een heel mooi plaatje maken. Kenmerkend is het kasteel dat boven de zee uit torent en de kerk van ‘San Fansesco’ waar je beschilderingen van ‘van Dijck’ aantreft.

Vernazza
Vernazza is tweede van de vijf mooiste dorpjes die deel uitmaken van de ‘Cinque Terre’. Wederom natuurlijk een prachtige ligging in een  rotsachtige omgeving pal aan de kust. Ooit was dit het meest welvarende dorpje van de vijf. Deze vergane rijkdom zie je nog altijd terug in de architectuur van de oude gebouwen. Het is een dorp vol van geschiedenis.

Corniglia
Dit dorp is opgebouwd op een heuvel. Wanneer je je op de top van de heuvel bevindt kun je ook de vier andere dorpjes zien liggen die deel uitmaken van de ‘Cinque Terre’. Om het centrum van het dorp te bereiken moet je een flinke inspanning doen, je moet namelijk de `Lardarina` beklimmen die in totaal uit 377 treden bestaat.

Manarola
Het kenmerkende van Manarola zijn ongetwijfeld de torenhuizen die allemaal gesitueerd zijn op een rots pal aan de kust. Dit geeft je echt het gevoel dat je middenin een ansichtkaart bent beland. Natuurlijk vind je de torenhuizen hier wel meer, maar de ligging hier voldoet toch wel redelijk aan het perfecte plaatje.

Riomaggiore
Het laatste en meest oostelijk gelegen dorpje dat deel uit maakt van de ‘Cinque Terre’ is Riomaggiore. De parochiekerk van San Giovanni Battista is het meest bekende gebouw van Riomaggiore. Deze kerk vind je in het hoger gelegen deel van het dorp.

Wanneer je in deze regio bent en je houdt van een mooie wandeling, dan is het zeker de moeite waard om er hier op uit te trekken en kennis te maken met vijf van de mooiste dorpjes van Italië.Plaats een reactie