Dahab – een bijzondere bestemming in Egypte

Tegen de achtergrond van het majestueuze Sinaïgebergte, ligt Dahab, misschien wel een van de meest relaxte badplaatsen aan de Rode Zee. Het dorpje, dat ooit een kleine uitval post was voor rondtrekkende bedoeïenen, behoort tegenwoordig tot de toplocaties voor duikliefhebbers vanuit de hele wereld. Het plaatsje trekt behalve duikers ook liefhebbers van natuur, rust en ruimte. Want van écht massa-toerisme is in Dahab nog geen sprake.

Dahab ligt op grofweg een uurtje rijden van het drukke Sharm El Sheikh. Hoewel klein en gezellig, is er in Dahab meer dan genoeg te doen. Toch is de hoofdreden voor een vakantie Dahab de heerlijke ongedwongen en relaxte sfeer wat het, voor velen, de perfecte strandbestemming maakt.
Dankzij het boterzachte klimaat is Dahab ook een bestemming om het hele jaar te bezoeken. Aan de gezellige boulevard geniet je van een prachtig kleurenspel; de vele tinten blauw vanuit de oceaan zijn de achtergrond voor een verzameling leuke winkels, barretjes, restaurants en een aantal hotels, vaak behoorlijk betaalbaar.

Expats

Hoewel Dahab tegenwoordig niet meer alleen een bedoeïenendorp is, wordt de lokale bevolking nog steeds gevormd door deze groep, aangevuld met immigranten vanuit andere delen van het land én flink wat internationale expats die Dahab hun 1e of 2e thuis noemen. Behalve veel internationale pensionado’s uit de UK, Duitsland, Italië, Rusland en België. Is Dahab ook erg in trek bij de ‘digital nomads’. Mobiel internet is razendsnel, overal aanwezig en nagenoeg gratis terwijl het zachte klimaat en de uitstekend aangepaste horeca de perfecte plek zijn om te werken. En vergeet de vele co-working spaces niet, want deze zijn overal in het dorpje te vinden.

The Blue Hole

De absolute hoofdreden waarom mensen Dahab bezoeken is toch wel vanwege de ‘Blue Hole;. Het is zowel een van de meest beroemde duikspots, maar ook de meest dodelijke. Deze reputatie heeft er echter voor gezorgd dat dit bijzondere sinkhole een vergelijkbare status heeft voor duikers als de Mount Everest die heeft voor klimmers. De Blue Hole is makkelijk te bereiken vanaf de kust en heeft relatief rustig water met weinig golfslag. Toch is het ook meer dan 100 meter diep; een flink eind. Dit maakt het de perfecte spot voor duikers en snorkelaars; zowel voor beginners als de wat meer ervaren duikers. Met de juiste begeleiding en ervaring is duiken in en rondom de Blue Hole volledig veilig. Het venijn zit ‘m vooral in de ‘Arch’. Een boog onder water die de Blue Hole verbindt met de open zee trekt nogal wat thrillseekers aan. Te weinig ervaring, roekeloosheid en een beetje pech kan leiden tot gebrek aan zuurstof en daaropvolgend een groot probleem.

Bescherming van het koraal

Dankzij de steeds verder groeiende populariteit van de Blue Hole, komt er ook steeds meer druk op de gezondheid van het onderwaterleven; zowel de vissen als het koraal. Om dit tegen te gaan is een groep van lokale duikers begonnen met het creëren van een oplossing: Een onderwatermuseum, bestaande uit enorme standbeelden die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben ervoor gezorgd dat meer mensen hier een bezoekje brengen om zo de druk op het lokale ecosysteem te verminderen.
De bekendste trekker is een 700 kilo wegend standbeeld van een olifant, tegenwoordig een van de meest gefotografeerde standbeelden van de Sinaï.

Behalve de Blue Hole, telt de regio rondom Dahab nog tientallen andere duiklocaties die het bezoeken absoluut de moeite waard zijn. Zo is er de S.S. Thistlegorm, een Brits Koopvaardijschip dat in de 2e wereldoorlog door een duitse onderzeeër werd getorpedeerd en sindsdien op de bodem van de Rode Zee de basis is voor een prachtig onderwaterleven.Plaats een reactie