De bruggen van Praag

Aan de rivier de Moldau ligt de Tsjechische hoofdstad Praag. Deze prachtige oude stad is zeker de moeite van het bezoeken waard. Het historische centrum van de stad staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wellicht ken je de ‘Astronomische klok’, het ‘Oude stadsplein’, de ‘joodse begraafplaats’ en het ‘Wenceslausplein’ wel. Waar we nu onze aandacht op gaan richten zijn de bruggen die beide oevers van Praag met elkaar verbinden; en waarvan sommigen een lange rijke geschiedenis hebben.

De Karelsbrug
De Karelsbrug is ongetwijfeld de bekendste brug die over de Moldau loopt. De bouw van deze brug begon in het jaar 1357 en was lange tijd de belangrijkste verbinding tussen de oude stad en de Praagse Burcht. De Karelsbrug kwam er ter vervanging van de Judithbrug, die dateerde uit de 12 eeuw. Nadat deze brug was ingestort werd de Stenen Brug gebouwd; zoals de Karelsbrug werd genoemd tot 1870. De 30 standbeelden zijn zeer kenmerkend voor de Karelsbrug. Deze werden er pas later aan toegevoegd en dateren uit de periode rond 1700.

Andere bruggen
In totaal telt de gehele stad Praag 18 bruggen. Deze liggen natuurlijk niet allemaal in de oude stad. Toch zijn er een aantal wel het vermelden waard. Zo is er de Palackybrug, genoemd naar Frantisek Palacky. Deze historicus leefde van 1798 tot 1876 en wordt ook wel de vader van het moderne Tsjechië genoemd.
De bouw van de Mánesbrug is begonnen in 1911.  Deze brug is genoemd naar de Praagse schilder Josef Mánes. Deze kunstenaar heeft o.a. de dierenriem van astronomische klok in de oude stad geschilderd.

De ‘Brug van de legioenen’ is voltooid in 1841 en was de tweede brug over de Moldau. Het kenmerkende aan deze brug waren de kettingen die de brug overeind hielden en sierden. In eerste instantie werd deze brug vernoemd naar Keizer Frans Jozef I, die keizer was van Oostenrijk. Rond de eeuwwisseling werd de kettingbrug vervangen door een stenen brug. Het was uiteindelijk tijdens het interbellum dat de brug zijn huidige naam kreeg. Deze naam werd in 1960 door het communistische regime veranderd, waarna uiteindelijk de naam ‘Brug van de Legioenen’ weer na de fluwelen revolutie 1989 in ere werd hersteld.

Leer van de bruggen.
Alle Praagse bruggen zijn vernoemd naar mensen of gebeurtenissen die je wat leren van de geschiedenis van deze stad en de regio. Naast de in dit artikel vernoemde bruggen zijn er nog veel meer bruggen en evenveel prachtige verhalen.

Foto: Semen Kuzmin | ShutterstockPlaats een reactie