De daklozen van Vancouver

Een fenomeen dat je als toerist nogal kan overvallen als je naar Vancouver gaat is de grote hoeveelheid daklozen die hier op straat leven. Dat komt vooral omdat deze daklozen zich vooral in één straat verzamelen: East Hastings Street. Deze straat ligt op een belangrijk toeristisch kruispunt in Vancouver. Hier kom je al snel terecht als je van Chinatown naar Gastown loopt of omgekeerd natuurlijk.  Volgens de officiële statistieken leefden er naar schatting 2651 volwassen mensen in Vancouver op straat. Niet-officiële schattingen lopen op dit moment uiteen van drie tot vier duizend zwervers, waarvan een groot deel in East Hastings slaapt.

Hoewel je als toerist geen serieuze reden hebt om je onveilig te voelen, doet het gros dat wel. Wie door East Hastings Street loopt moet het wel uit zijn hoofd laten om de mensen volop te gaan fotograferen. Dat wordt niet op prijs gesteld. Als toerist krijg je weleens opmerkingen naar je hoofd. Het blijft vrijwel altijd bij plagen, hoe bedreigend het voor sommigen ook over kan komen. Hoewel een deel van de daklozen verslaafd is aan drugs en/of zich bezighoudt met prostitutie valt het aantal gevallen van criminaliteit tegenover toeristen heel erg mee. Er is wel sprake van redelijk veel zwerfafval op straat waaronder injectienaalden die gebruikt worden om drugs te injecteren.

Zelfs voor ervaren Canada-reizigers komt de hoge concentratie van daklozen nogal overweldigend over. Dat komt enerzijds omdat je dit soort verschijnselen in deze mate niet ziet in de andere Canadese steden zoals Toronto en Montreal, maar vooral ook omdat het contrast met de rest van het centrum van Vancouver ineens zo groot is. Voor daklozen is Vancouver ook de beste plaats om te verblijven. Het ligt immers in een hoek van Canada waar een relatief mild klimaat heerst.Plaats een reactie