De Driehoek

Spanje heeft een aantal grote kunstenaars voortgebracht. Iedereen kent wel werken van Pablo Picasso of Salvador Dali. Van deze laatste kunstenaar is binnen een bepaalde regio veel terug te vinden. Deze regio wordt ook wel de Dali Driehoek genoemd.

Waar
Een groot deel van het leven van Dali heeft zich afgespeeld in de Spaanse regio Catalonië en dan met name de regio rond en aan de Costa Brava. Een regio die zomers druk wordt bezocht  en ook tamelijk warm is in deze periode. Tegelijkertijd heeft de Costa Brava ook veel te bieden. Naast de sporen die Dali hier heeft achtergelaten is bijvoorbeeld Barcelona een grote trekpleister, evenals de vele badplaatsen aan de Costa Brava. De Dali driehoek zelf bestaat uit Figueres, Púbol en Portlligat. De streek heet de Ampdora.

Figueres
Dit is de plaats waar Dali is geboren. In Figueres vind je het ‘Teatre Musea Dali’. Dit is een museum dat zich richt op het leven en werk van Dali. Het oude theater is zelf nog door Dali onder handen genomen en getransformeerd tot een typisch psychedelisch centrum waarin  zijn werken zeker tot hun recht komen.

Púbol
In Púbol vind je het middeleeuwse kasteel ‘Castel Gala Dali’ waarin Dali samen met zijn vrouw  Gala woonde. Het was in 1982 dat zijn vrouw gala kwam te overlijden. Hij heeft haar bijgezet in een crypte in het kasteel. De buitenkant van het kasteel heeft Dali altijd redelijk in zijn originele staat gelaten.  De binnenkant is uiteraard helemaal aangepast aan de typische wensen en inzichten van de kunstenaar.  Enkele jaren nadat zijn vrouw was overleden vertrok hij, mede door een brand, terug naar Figueres om zich te vestigen in het Teatre.

Portlligat
Van 1930 tot 1971 woonde Dali in het huidige ‘Casa-Muesu Salvador Dali’. Dit was een locatie die oorspronkelijk bestond uit een aantal vissershuisjes. In de loop der jaren heeft Dali deze locatie helemaal naar zijn hand gezet en tegenwoordig is deze locatie dan ook een museum. Hier kun je zien hoe hij leefde en kennis maken met enkele bijzondere creaties.

Een verblijf aan de Costa Brava is dus meer dan alleen Barcelona of de kust; ook voor cultuur ben je hier aan het juiste adres.Plaats een reactie