De fonteinen van Rome

Rome telt in totaal meer dan 1000 fonteinen. Ongeveer elk plein in de Italiaanse hoofdstad is opgeleukt met een fontein. De meeste van deze fonteinen zijn zelf ook nog eens weelderig versierd. Niet voor niets dat de fonteinen tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome behoren. De grootste fontein van Rome is de wereldberoemde Trevi Fontein. Volgens de Romeinen zul je Rome nog een keer bezoeken wanneer je een muntje in deze fontein gooit.

Trevi Fontein
In 1730 werd er een wedstrijd voor architecten uitgeschreven om een fontein te ontwerpen. De wedstrijd, die was uitgeschreven door Paus Clemens XII werd gewonnen door Nicola Salvi. Salvi baseerde zijn ontwerp op de oceaan met als middelpunt Neptunus. Salvi heeft zijn winnende ontwerp nooit in levende lijve kunnen aanschouwen, de fontein was 11 jaar na zijn dood klaar. Dagelijks wordt er een klein fortuin aan kleingeld in de fontein gegooid. Elke week wordt dit geld opgehaald en aan een goed doel geschonken.

Fontana della Barcaccia
De Fontana della Barcaccia of ‘fontein van de lekkende boot’ vind je vlakbij de Spaanse trappen in Rome. Toen Rome met Kerst 1598 compleet onderwater stond door een overstroming van de Tiber was de boot het enige vervoersmiddel. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis liet Paus Urbanus VIII een monument ontwerpen. De symmetrische fontein ligt half onder het straatniveau. Doordat de waterdruk hier lager ligt dan in andere delen van Rome is het een ‘rustige’ fontein.

Fontana dei quattro fiumi
De vierstromenfontein is de grootste en beroemdste fontein van de hand van Bernini. Aan de vier zijden van deze fontein zit een figuur die een rivier uit een continent voorstelt. De fontein werd in het jaar 81 ontworpen voor keizer Domitianus van Rome. De vierstromenfontein staat bol van de symboliek. Zo verwijzen de vier figuren tevens naar de rivieren van het paradijs en vind je de duif terug in de fontein die symbool staat voor de heilige geest.Plaats een reactie