De Gardameer top 5

Al vele jaren staat het Gardameer hoog in de lijst van meest geliefde vakantiebestemmingen binnen het segment ‘autovakanties’. Iedere zomer rijden duizenden Nederlanders met hun auto of camper richting het populairste meer van Italië. Na een rit van meestal nog geen duizend kilometer komen ze terecht op een aangename plek waar van alles te zien en te doen is. De combinatie van lekker weer, een helderblauw meer en vele leuke dorpjes zorgt voor een plek waar het heerlijk vertoeven is.

Rond het Gardameer vind je verschillende soorten accommodaties; uiteenlopend van knusse B&B’s tot aan grote campings of luxe boetiekhotels. Nederlanders geven vooral de voorkeur aan de campings rond het Gardameer. Deze zijn vaak van alle gemakken voorzien. De grootte van de campings hoeven niet af te schrikken. Wie bijvoorbeeld op camping-bella-italia.nl kijkt die ziet dat zelfs op een grote zeer geliefde camping zoals Bella Italia nog een redelijk intieme sfeer kan heersen.

Als je rond het Gardameer verblijft dan kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken en activiteiten ondernemen. Ik ben zelf meerdere keren naar het Gardameer geweest en mag zeggen dat ik deze vakantieregio aardig ken. Op basis van mijn ervaring kan ik wel een top 5 bezienswaardigheden en activiteiten van het Gardameer geven:

[1] Ga het water op

De mooiste blik op het Gardameer heb je vanaf het water. Op verschillende plekken aan het meer kun je bootjes huren, waarmee je zelf een tochtje kunt maken. Een huurbootje is leuk en redelijk betaalbaar. Goed om te weten is dat je de kleinere bootjes zonder vaarbewijs mag besturen. De tarieven beginnen vanaf enkele tientjes per uur.

[2] Geniet van de Italiaanse keuken

Voor mij vormt reizen en lekker eten een belangrijke combinatie. Mijn interesse gaat vooral uit naar de lokale keuken als ik op vakantie ben. Natuurlijk is dat in een land dat bekend staat om de beste keuken ter wereld niet anders. Rond het Gardameer zul je ontdekken dat je op het kruispunt van drie provincies bent. Iedere kant van het meer heeft zijn eigen lokale gerechten. Wat je vooral in het noorden zult merken is de invloed van de Oostenrijkse keuken in de gerechten. Dit komt omdat dit gebied vroeger tot Oostenrijk behoorde.

Ben je een visliefhebber? Probeer dan de in het Gardameer gevangen forel, bij voorkeur van de grill.

[3] Mooie dorpjes

Aan het Gardameer staan tal van mooie dorpen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Sommige van deze dorpen zijn erg bekend als bezienswaardigheid, zoals bijvoorbeeld Sirmione en Bardolino die in de zomer overspoeld worden met toeristen. Onze favorieten zijn Salo aan de westelijke kant van het meer en Riva del Garda in het noorden.

[4] Vittoriale degli Italiani

Tijdens een rondrit om het Gardameer kwam ik uit bij Vittoriale degli Italiani. Deze plek is het beste te omschrijven als een park dat omgetoverd is tot een museum. Het hart wordt gevormd door een grote villa. Het meest opvallende element is een marineschip dat op het droge ligt en te bezoeken is.

[5] Verona

Zeker vanuit het zuidoosten van het Gardameer is de stad Verona uitstekend te bereiken. In nog geen half uur reis je met de auto of trein naar deze stad van Romeo en Julia. De grote trekpleister van Verona is het centraal in het centrum gelegen amfitheater. De Arena van Verona is ongeveer tweeduizend jaar oud. In de zomer kun je hier operavoorstellingen in de buitenlucht bijwonen. Een gavere setting kun je je bijna niet inbeelden.Plaats een reactie