De handigste camera’s voor op reis

Mij wordt regelmatig gevraagd met welke camera(‘s) ik mijn foto’s maak voor mijn reisblogs en reissites. Wat zijn nou de handigste, meest gebruiksvriendelijke of beste camera’s om reisfoto’s mee te maken? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Mochten de lichtomstandigheden goed zijn dan kun je bijvoorbeeld al prima foto’s maken met een mobiele telefoon. De iPhone 7 (en vooral de iPhone 7 Plus), de Samsung Galaxy S7 en de recent geïntroduceerde Google Pixel XL produceren over het algemeen heel goede foto’s. Bij iets minder lichtomstandigheden wordt het vaak al wat minder. Een goede foto van Burj Khalifa in Dubai tijdens de avonduren die later ook nog eens goed af te drukken valt maak je niet met een mobiele telefoon. Normaal gesproken ontbreekt het ook aan de mogelijkheid om in RAW te fotograferen of aan voldoende opslagcapaciteit.

Spiegelreflex

Zelf schiet ik nog zoveel mogelijk met spiegelreflex. De Canon EOS 5d is al jarenlang mijn vaste reismaatje. Het is niet de lichtste of meest handzame camera, maar ik kan er dermate goed mee overweg dat het voor mij de ideale camera is. Soms krijg je maar één moment om een bepaalde foto te maken en als je dan moet zoeken naar de juiste instellingen dan kan dat moment verloren zijn. Helemaal blij ben ik met de nieuwste versie, de Canon 5d Mark IV, die ik vorige week via Cameratools.nl gekocht heb. Sneller, een betere autofocus en vooral een groter dynamisch bereik moeten ervoor zorgen dat de foto’s die ik de komende reis door Vietnam ga maken nog beter kunnen worden.

Compactcamera

Naast de zware spiegelreflex heb ik ook een compacte camera. Zo’n veertien maanden geleden kocht ik een Sony RX100 Mark IV voor ‘erbij’. Een handzaam toestelletje die wat betreft de fotokwaliteit niet zoveel onderdoet voor een gemiddelde spiegelreflex. De prijs is daar helaas ook naar, want met een nieuwprijs destijds van zo’n 1100 euro was het geen koopje. Voor reportages die ik voor de website www.in12uur.nl maak gebruik ik regelmatig deze camera. Zo is mijn reportage over een dagje naar St. Barths geheel geschoten met deze compacte geweldenaar van Sony.

Systeemcamera

Omdat niet iedereen zich de luxe kan veroorloven om zowel een spiegelreflex als een high-end compactcamera te kopen zou ik een systeemcamera waarschijnlijk als ideale reisgenoot zien als ik één keuze mocht maken. Hierbij worden de voordelen van een compactcamera en een DSLR met elkaar gecombineerd. Hij is wat zwaarder en groter dan een compactcamera, maar niet zo heavy als een full frame spiegelreflex. Je kunt verschillende lenzen kopen en gebruiken, je kunt vaak in RAW schieten en een spiegel ontbreekt wat de duurzaamheid ten goede komt. Vaak zijn dit soort camera’s van alle snufjes en trucjes voorzien zoals GPS, Wi-Fi, automatisch schieten van panoramafoto’s of HDR-foto’s en de mogelijkheid om te filmen in hoge kwaliteit (ook 4K). Het zijn eigenlijk ware alleskunners die voor op reis ideaal zijn. Er zijn verschillende merken die een mooie lijn van systeemcamera’s hebben. Fuji is in dit segment erg sterk, maar Sony wordt op dit moment als de absolute topper gezien. Canon is laat in deze markt gesprongen. Met de zojuist geïntroduceerde EOS M5 brengen ze wel meteen een hele mooie systeemcamera op de markt. De Canon EOS M5 met de 18-150 lens lijkt mij in veel gevallen de handigste reiscamera. De lens heeft een bereik van 18 tot 150 millimeter, wat omgerekend naar fullframe neerkomt op 28,8 tot 240 millimeter. In steden is de groothoek dan iets aan de zuinige kant. Het zoombereik is echter lekker groot, waardoor je heel flexibel bent.

Foto: Sony NederlandPlaats een reactie