De keuken van Malta

De Republiek Malta kent een lange geschiedenis. De eerste sporen van beschaving dateren uit 3500 voor Christus. Verschillende culturen hebben tot op heden hun invloed gehad op dit eiland in de Middellandse Zee.  Behalve dat deze culturen nog dagelijks terug te vinden zijn in het straatbeeld en bij de mensen, is dit ook duidelijk terug te vinden in de Maltese keuken.

Visserij
Na toerisme is visserij de belangrijkste bron van inkomsten op Malta. Het is dan ook niet zo raar dat een groot deel van de Maltese keuken veel visgerechten bevat. Hierbij kun je denken aan gerechten met zwaardvis, zeebaars, rode makreel en dorade; allemaal typische vissoorten voor de Middellandse Zee.  Deze laatste vis wordt vooral in het najaar gevangen en is dus een seizoensgerecht.

Multiculti
Door haar rijke geschiedenis waarbij vele culturen het eiland hebben aangedaan zie je ook een wirwar aan eetculturen samensmelten in die van Malta. Veel desserts zijn zoet en hebben duidelijke invloeden van de Turkse en Arabische keuken. Ook de Italiaanse keuken komt veel terug in de Maltese eetcultuur. Veel pastagerechten en ook pizza’s horen tegenwoordig echt bij het eiland, ondanks de duidelijke Italiaanse invloeden. Vlak voordat het land een zelfstandige republiek werd hebben ook de Engelsen hun stempel gedrukt op de eetgewoonten van de Maltezers. Eigenlijk hebben ze vaak de goede elementen uit deze culturen overgenomen en gefuseerd in hun eigen hoofdzakelijke mediterrane eetcultuur.

Prijzen
Wanneer je als toerist ergens in Malta wilt eten, moet je er rekening mee houden dat de prijzen iets lager zijn dan in Nederland. Bovendien heb je ook veel verschillende eetgelegenheden, van het meer lokale karakter waar je ook Maltezers zult aantreffen tot het echte op toerisme gerichte restaurantwezen. Het is eigenlijk maar net waar je de voorkeur aan geeft. Wat ons betreft is er geen betere plek om de gevarieerde Maltese  keuken te ervaren in de kleine lokale eettentjes die ook net even wat goedkoper zijn. Hier zul je het eiland kunnen proeven en heb je echt het gevoel dat je in een andere cultuur bent.1 gedachte over “De keuken van Malta”

Plaats een reactie