De mooiste steden van Duitsland

Als je tien Duitsland-experts een lijstje laat maken van de vijf mooiste steden van Duitsland, dan is de kans groot dat je tien verschillende lijstjes krijgt. Dat komt omdat Duitsland eigenlijk zoveel mooie steden kent dat het moeilijk is om te kiezen. Ook heb je te maken met verschillende voorkeuren. Welke criteria gebruikt de samensteller van een lijstje en welke reisperiodes pak je? Het maakt een wezenlijk verschil uit of je een stad kiest met een hoge reputatie op het gebied van kerstmarkten of dat je in de zomermaanden de steden bezoekt. Zo zullen veel Duitsland-liefhebbers ervoor kiezen om een onverwachte keuze in de top-5 te stoppen. Hiermee kunnen ze hun deskundigheid als het ware bewijzen. Op dat moment is de consequentie dat een stad die misschien wel in de top-5 van mooiste Duitse steden thuis zou horen er net buitenvalt.

Op basis van onze eigen ervaringen ziet onze top-5 van mooiste Duitse steden er als volgt uit:

  1. Berlijn. Zoveel bezienswaardigheden en historie zorgen ervoor dat Berlijn dé Duitse stad is die je een keer gezien moet hebben.
  2. Düsseldorf. Deze stad heeft alles. Kunst, cultuur, veel winkels, goede kerstmarkten, carnaval, Altbier en een prachtige designwijk.
  3. Rothenburg ob der Tauber. Deze kleine stad aan de Romantische Strasse is een fraai voorbeeld van hoe het leven er in Duitsland tijdens de middeleeuwen uitgezien moet hebben.
  4. Trier. De oudste stad van Duitsland waar nog volop restanten terug te vinden zijn uit de tijd dat de Romeinse keizer hier woonde.
  5. Keulen. We twijfelden of we voor Keulen of Hamburg zouden gaan. Het is Keulen geworden vanwege de Dom, het heerlijke zomerse leven langs de Rijn en de diversiteit waar je hier als toerist mee te maken krijgt. Keulen biedt alles wat je verwacht in een stedentrip.


Plaats een reactie