De troonswisseling in de Ardennen

Ook in de Ardennen ging de troonswisseling in België niet ongemerkt voorbij. En deze bijzondere originele uiting van vaderlandsliefde in Muno (Luxemburg) wilden we jullie toch niet zomaar onthouden (zie de foto bij dit artikel). Ook de voor de drie meest oostelijke provincies van België was de troonwisseling natuurlijk een bijzondere gebeurtenis. Hoewel de Belgen geen Koninginnedagachtige activiteiten kennen zoals in Nederland werd er toch wel wat gefeest in de verschillende dorpen en steden van de Ardennen.

In een groot aantal dorpen waren er jaarmarkten, kermissen en brocantemarkten. Hoewel de meeste feestelijkheden wat sober waren werd een goede Belgische gewoonte natuurlijk in eren gehouden. Er werd overal volop lekker Belgisch bier geschonken. Aan lange tafels onder een luifeltje kon je in menig dorp in de Ardennen genieten van de plaatselijke lekkernij. Een koude Orval of een lekker Choufje gaat er op zo’n feestelijke dag natuurlijk extra goed in.

De troonswisseling was net als in Nederland natuurlijk een bijzondere gebeurtenis. Koning Albert gaf na 20 jaar regeren de kroon over aan zijn zoon Fillip en zijn vrouw Mathilde. Bijzondere in België is dat de oude koning wel zijn titel behoudt tot aan zijn dood. Dit betekent dat er nu in België drie koninginnen en twee koningen zijn. De stokoude koningin Fabiola leeft immers ook nog steeds. Uiteraard is dit alleen in naam. De uitvoerende taken liggen alleen bij Koning Filip en zijn Mathilde.
Plaats een reactie