De vijf kleinste landen ter wereld

Soms lijkt het alsof alles op de wereld groot, groter, grootst moet. Laten we daarom eens kijken naar het andere uiterste. Hieronder vind je een lijst met de vijf kleinste landen ter wereld.

  1. Vaticaanstad

Met een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer en 800 inwoners is Vaticaanstad de kleinste van allemaal. Middels een verdrag werd dit land in 1929 opgericht, maar Vaticaanstad zelf is al veel ouder. Deze dwergstaat wordt in zijn geheel omsloten door de Italiaanse hoofdstad Rome. Hoewel dit kleinste land ter wereld geen lid is van de Europese Unie is de euro wel het wettige betaalmiddel. Opvallend detail is dat het geboortecijfer van Vaticaanstad 0 is. Je kunt alleen staatsburger worden door toekenning; het staatsburgerschap is niet erfbaar.

  1. Monaco

Monaco is de nummer twee op de lijst met kleinste landen ter wereld. Het Vorstendom heeft een oppervlakte van 1,95 vierkante kilometer en telt 36.400 inwoners. Monaco is gelegen aan de Middellandse Zee en grenst aan Frankrijk. Monaco wordt gezien als belastingparadijs en is geen lid van de Europese Unie. Opvallend is dat voetbalclub AS Monaco wel deel uitmaakt van de Franse competitie.

  1. Nauro

Met 21 vierkante kilometer en ongeveer 9.400 inwoners het twee na kleinste land ter wereld. Nauro is gelegen in Micronesië en is ongeveer half zo groot als ons eigen Schiermonnikoog. Nauro werd in 1986 onafhankelijk van Australië. In 2009 erkende Nauro als één van de weinige landen Abchazië en Zuid-Ossetië, naar verluid voor ruim 50 miljoen dollar van Rusland.

  1. Tuvalu

Tuvalu is de nummer vier op de lijst met kleinste landen ter wereld. Tuvalu bestaat uit negen atollen en is één van de meest afgelegen landen ter wereld. Het land is 25 vierkante kilometer groot en telt ruim 10.000 inwoners. Het officiële staatshoofd van Tuvalu is de Engelse Koningin.

  1. San Marino

Een ander dwergstaatje in Italië is San Marino. Met ruim 32.000 inwoners en een oppervlakte van 61 vierkante kilometer de nummer vijf op de lijst met kleinste landen ter wereld. San Marino is gelegen bij de Titano Berg aan de oostkant van de Apennijnen.Plaats een reactie