De vijf mooiste Donau-steden

Met een totale lengte van 2829 kilometer is de Donau de op één na langste rivier van Europa. De Donau stroomt door maar liefst tien landen. Hij ontspringt in het Duitse Zwarte Woud en stroomt vervolgens vanuit Duitsland via Oostenrijk, Slowakije, Hongarije, Kroatië, Servië, Bulgarije, Roemenië, Moldavië en Oekraïne naar de Zwarte Zee. Aan de Donau ligt een groot aantal grote en kleinere steden, waaronder een aantal Europese hoofdsteden zoals Wenen, Bratislava, Boedapest en Belgrado. Niet voor niets dat de zogenaamde Donau-cruises een populaire vorm van vakantie vieren vormen. Er zijn voldoende interessante aanlegplaatsen. Wij hebben de vijf mooiste Donau-steden uitgekozen uit de tientallen steden die langs de immens lange rivier te vinden zijn.

1.Boedapest

De Hongaarse hoofdstad Boedapest (Budapest) wordt door de Donau letterlijk in twee delen gehakt. Op de westelijke Donau-oever ligt het stadsdeel Pest en op de oostelijke oever vind je het drukkere stadsdeel Boeda (Buda). Opvallend is de grote diversiteit aan bruggen over dit deel van de Donau. De sfeer van de stad in combinatie met veel hotspots  zorgt ervoor dat ik Boedapest op de eerste plaats zet.

2.Wenen

Sachertorte, Mozart en Sissi. Wenen is een stad vol geschiedenis. Wie door de soms zeer brede hoofdstraten van de Oostenrijkse hoofdstad loopt zal zeker onder de indruk zijn van de vele historische bouwwerken die Wenen telt. De reden waarom Wenen op een tweede plek onder Boedapest eindigt is vooral omdat de Donau in Boedapest meer invloed heeft op het totale stadsbeeld.

3. Belgrado

De hoofdstad van Servië heeft in de twintigste eeuw maar liefst vijf bombardementen moeten doorstaan. Toch heeft Belgrado nog veel van de gezellige sfeer van vroeger weten te behouden. Mede dankzij het uitstekende uitgaansleven is Belgrado op dit moment een van de hipste steden van de Balkan.

4. Bratislava

Bratislava is een stad zonder wereldberoemde bezienswaardigheden. Er zijn geen vermeldingen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en ook geen herkenbare gebouwen die je meteen aan Bratislava koppelt. Wie de Slowaakse hoofdstad echter wel eens bezocht heeft die kan niet anders doen dan beamen dat deze stad mooi, sfeervol en bovenal veilig is. Er heerst gewoonweg een heerlijke vibe. Bijkomend voordeel is dat de prijzen hier aanzienlijk lager liggen dan in de andere steden in dit lijstje.

5. Passau

De Duitse stad Passau telt slechts vijftigduizend inwoners. Fraai detail aan deze vrij kleine stad is dat er in het stadscentrum drie rivieren samenkomen: de Donau, de Inn en de Ilz. Passau heeft een mooie historische binnenstad waar toeristen graag vertoeven voorafgaand of na een Donau-cruise. Passau behoort immers tot één van de belangrijkste opstapplaatsen voor een meerdaagse boottocht over de Donau.Plaats een reactie