Deelt OMT genadeklap uit aan reisbranche?

Het gerucht gaat dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet wil gaan adviseren om voor de komende kerstvakantie een algemeen negatief reisadvies af te geven. Dus helemaal niet meer reizen. Niet naar de wintersport, niet naar de winterzon en niet naar omringende landen. Waar iedereen vol onbegrip kijkt naar hoe de horeca moet lijden onder de coronacrisis, zo lijkt het er op dat de komende kerstvakantie de tweede schoolvakantie wordt die door negatieve reisadviezen om zeep geholpen wordt voor een andere belangrijke branche: de reisindustrie. Dat deze winterse periode van twee weken ook nog eens tot de meest lucratieve reisperiode zou moeten behoren, maakt dit nieuws des te erger.

Het is natuurlijk allemaal leuk dat ‘we’ de komende tijd weer naar de Griekse eilanden mogen vliegen. Maar daar zit het vakantieseizoen er echt op. De reisorganisaties zullen amper nog wat kunnen verdienen aan vakanties op Kreta, Rhodos of andere eilanden van Griekenland. De Canarische Eilanden zullen als winterzonbestemming hopelijk de komende weken nog wat geld in het laatje brengen. Maar het zijn de vakanties die tijdens de kerstvakantie gevierd worden waar de reisbranche weer even op zou moeten kunnen teren.

In een persbericht dat de ANVR er vandaag uitstuurde wordt duidelijk hoe rampzalig een algemeen negatief reisadvies voor de kerstvakantie uit zou pakken voor de gehele reisindustrie:

— BEGIN PERSBERICHT —

Eén van de zwaarst getroffen sectoren als gevolg van de coronapandemie is de reissector. En al 9 maanden is reisbrancheorganisatie ANVR met de ruim 500 bij haar aangesloten bedrijven bezig het hoofd boven water te houden in een praktisch volledig gesloten ‘oranje’ wereld. En net nu populaire winterzonbestemmingen als Griekse en Canarische eilanden op ‘geel’ komen, lijkt het OMT het kabinet te willen adviseren ‘een negatief reisadvies’ voor de kerstvakantie af te geven. De ANVR is woedend en vindt dit advies een buitenproportionele maatregel.

Frank Oostdam, voorzitter/directeur ANVR: “Van de ruim 20.000 reisprofessionals heeft, ondanks reorganisaties en omscholing, inmiddels al 20% onze sector moeten verlaten en dat loopt alleen dit jaar al snel op naar een derde. Het omzetverlies ligt met een praktisch volledig gesloten wereld al op zo’n 90%. Duidelijk dat we al in de touwen liggen, maar dit mogelijke advies van het OMT draait ons dan compleet de nek om.”

Reisbranche heeft al vaker geageerd tegen de stemmingmakerij dat reizen en vakanties bij zouden dragen aan het verspreiden van het virus. De ANVR staat dan ook volledig achter de opmerking van minister-president Rutte ‘het gaat er niet om wat je doet of waar je naar toe gaat, het gaat erom hoe je je gedraagt.’ De ANVR voegt toe “We hebben geen vakantieprobleem, maar een gedragsprobleem”.

Na maanden van repatriëren, annuleren, omboeken en reisvouchers uitgeven, komt eindelijk één van de verlossende woorden: de winterse zonbestemmingen waaronder Griekse en Canarische eilanden worden afgeschaald naar kleurcode geel! De reisbranche is inmiddels blij met ieder sprankje hoop en start vakanties op voor najaar en kerstvakantie. Ook de reiziger snakt naar een beetje vakantie. En dan komt het OMT met mogelijk dit voor de reisbranche ‘dodelijke’ advies; “onbegrijpelijk en onverteerbaar” voor de ANVR.

— EINDE PERSBERICHT —

Wie met enige realiteitszin naar 2021 kijkt, die zal een mogelijk zelfde scenario gaan zien voor de krokusvakantie. Want een perspectief dat de situatie omtrent de coronabesmettingen dan erg veel beter zal zijn, is er niet. Voor een werkend en goedgekeurd vaccin op grote schaal is het dan nog te vroeg en het klimaat van Nederland zal ervoor zorgen dat het dagelijks leven zich vooral binnen af zal spelen tot pakweg maart/april. En helaas is bewezen dat het virus zich vooral binnenshuis snel verspreidt.Plaats een reactie