Dit zijn de Zwarte Zaterdagen van 2016

Ook de komende zomer zal het op de Europese snelwegen weer extra druk worden door vakantieverkeer. Vooral op de Franse en Duitse snelwegen worden veel files en vertragingen verwacht als gevolg van vertrekkende en naar huis terugkerende vakantiegangers. Beide landen zijn niet alleen populair als vakantiebestemming, ze vormen ook voor veel toeristen de belangrijkste landen om doorheen te reizen richting o.a. Spanje, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Scandinavië.

Drukke weekeindes

Eigenlijk geldt voor de zomermaanden dat bijna alle zaterdagen drukker zijn dan gebruikelijk. Extra druk is het in en rondom het Hemelvaartsweekeinde (donderdag 5 mei tot en met zondag 8 mei 2016), het Pinksterweekeinde (vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei 2016), de laatste drie weekeindes van juli en de eerste twee weekeindes van augustus.

Zwarte zaterdagen

De verwachte verkeersdrukte wordt aangegeven met kleuren. Geel betekent druk verkeer, rood is zeer druk en zwart betekent topdrukte, waarbij er over het algemeen zeer veel verkeershinder is. Op de drukste routes in Frankrijk staat er dan honderd kilometers file en kun je enorme vertragingen oplopen. Voor dit jaar worden er voor Frankrijk twee ‘Zwarte Zaterdagen’ verwacht: zaterdag 30 juli 2016 en zaterdag 6 augustus 2016. Ook de vrijdag voor en de zondag na deze zaterdagen is het zeer druk. Als je kunt moet je proberen deze dagen als reisdagen te vermijden. Niet alleen vanwege de bijna gegarandeerde kans op files en vertragingen, ook vanwege de verhoogde op verkeersongelukken waarbij je betrokken kunt raken.

Ook voor Italië gelden zaterdag 30 juli 2016 en zaterdag 6 augustus 2016 als ‘Zwarte Zaterdag’. Dit is zowel in noordelijke als zuidelijke richting. Duitsland kent deze zomer geen zwarte zaterdagen, maar wel meerdere weekeindes die zeer druk zullen zijn. Het gaat dan vooral om het weekeindes van 15/16 juli, 22/23 juli, 29/30 juli en 5/6 augustus.

Op de verkeersdruktekalenders van de ANWB kun je per land exact zien voor welke dagen er druk tot zeer druk verkeer voorspeld wordt.Plaats een reactie