Doe-het-zelf reizen 2.0

Harry van de Sunweb of Nguyen uit Vietnam?

De nieuwe website Better Places brengt de avontuurlijke reiziger rechtstreeks in contact met een reisspecialist in Azië, Afrika of Latijns-Amerika. Alle lokale kennis, geen gedoe met het aan elkaar knopen van al die stukjes rondreis, en omdat het dáár geregeld wordt, al snel goedkoper. Omdat er hier in euro’s wordt betaald, gelden bovendien alle Nederlandse voorwaarden en garanties.
Doe-het-zelf

Reizigers organiseren verre reizen tegenwoordig zelf, daar is geen reisbureau of touroperator meer voor nodig. Wel zijn ze al snel avonden aan het internetten om het helemaal zo te krijgen zoals men zelf wil. Ook is het onzeker of de organisatie ter plekke betrouwbaar is en geld overmaken naar het buitenland is vaak lastig. Steeds meer reis doe-het-zelvers zijn niet bang om rechtstreeks bij een reisbureau in het buitenland te boeken, zeggen Anita Verhoeven uit Indonesië en Miranda Kouwijzer uit Costa Rica. Maar, zo geeft de heer Van der Meer, docent Toerisme op de Stenden Hogeschool toe, de correspondentie loopt niet altijd even soepel, betalen kan lastig zijn en garanties zoals die van SGR en ANVR worden uiteraard niet gegeven.

Start-ups
Sinds enkele jaren zijn er in Europa sites die het contact met zo´n buitenlandse reisexpert makkelijker maken, de betaling regelen en ook nog garanties geven. Evaneos, een Franse start-up met 5 jaar ervaring en € 5,2  miljoen startkapitaal bereikt maandelijks 300.000 unieke bezoekers. In Duitsland is het sinds 2013 mogelijk om bij een lokaal reisbureau te boeken via Trip.me en in Zwitserland ging dit jaar Nezasa van start.

Better Places
In Nederland is er nu Better Places. Ook zij brengen de reiziger rechtstreeks in contact met een reisspecialist in Azië, Afrika of Latijns-Amerika. Maar ze gaan daarbij een stap verder: het gaat om ‘Better Places’, authentieke plekjes, waar de toerist zich nog reiziger voelt. Better ook in de zin van verantwoord: alle lokale reisexperts werken volgens de criteria van Travelife, een internationaal certificeringsprogramma. Bovendien staat het persoonlijk contact voorop, niet alleen bij de voorbereiding, ook tijdens de reis. Juist die persoonlijke relatie zorgt er voor dat de vakantie een bijzondere beleving wordt.

Toekomst verre rondreis

Harry, die van de Sunweb, zorgt ook over een jaar of vijf nog wel voor toeristen die een massabestemming zoeken. Maar reizigers die hun verre rondreis zelf willen organiseren, doen dat met Pelden uit Bhutan, Maria uit Peru, Joseph uit Zuid-Afrika of inderdaad, Nguyen uit Vietnam.

Over Better Places

Better Places is onderdeel van Riksja Travel, een jonge innovatieve reisorganisatie opgezet door reizigers die individuele verre reizen leuker en makkelijker wil maken, ervaringen wil delen en grenzen verleggen. Better Places biedt reizen aan naar Zuid-Afrika, Thailand, Vietnam, Costa Rica, Indonesië, Nicaragua, Bhutan, Peru, Nepal, Ladakh en Mongolië.Plaats een reactie