Ebola en reizen

De ebola-uitbraak in het westen van Afrika baart steeds meer reizigers zorgen. Het zeer besmettelijke ebolavirus verspreidt zich binnen de landen Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Een aantal Westerse luchtvaartmaatschappijen hebben daarom hun vluchten naar o.a. Conakry (Guinee) en Freetown (Sierra Leone) al tijdelijk opgeschort. Ebola is een zeer ernstige virusziekte die overgebracht wordt door het ebolavirus. Wie besmet raakt die wordt zeer ziek en heeft een kans van 50 tot 90% op overlijden.

Het virus kan door alle lichaamssappen overgedragen worden. Ook zou de verspreiding van het virus mogelijk zijn via de ontlasting van vleermuizen en door het slachten van besmette dieren zoals antilopen en chimpansees.

Op dit moment zijn er al meer dan 2200 geïnfecteerden vastgesteld in Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Meer dan twaalfhonderd mensen zijn inmiddels aan ebola overleden tijdens deze 2014-uitbraak.

Er zijn nog een paar landen ebolapatiënten aanwezig zijn, geweest zijn of waarvan het vermoeden bestaat dat er mensen met het ebolavirus aanwezig zouden kunnen zijn:
– In Benin waren twee vermoedelijke gevallen van ebola. De bloedtesten waren negatief.
– In Ghana waren meerdere vermoedelijke gevallen van ebola. De bloedtesten waren negatief.
– In Spanje is een besmette missionaris uit Liberia teruggekeerd. Broeder Pajares overleed 12 augustus en heeft zover bekend geen mensen in Spanje besmet.
– Twee Amerikanen raakten in Monrovia besmet. Zij zijn overgebracht naar de Verenigde Staten voor behandeling. Voor zover bekend is het virus daar goed geïsoleerd.

Meerdere landen hebben een beperking ingevoerd op reizen vanuit de vier risicolanden. Sommige landen zijn gestopt met het uitgeven van visa een mensen uit Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Buurlanden hebben hun grenzen deels gesloten of verhoogde controles ingevoerd.

Als reiziger is er op dit moment niets aan de hand zolang je niet naar Guinee, Liberia, Sierra Leone of Nigeria reist. In andere landen is er geen sprake van een bedreiging door het ebolavirus. Deze situatie kan echter snel wijzigen. Hoewel steeds meer landen voorzorgsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het virus het land niet binnenkomt, is geen enkel systeem 100% waterdicht. Het is daarom van belang om de reisadviezen en het laatste nieuws in de gaten te houden voordat je afreist naar het buitenland.

Photo credit: NIAID / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)Plaats een reactie