Een fotoimpressie van het Szigetfestival in Boedapest

Vijf dagen lang ben ik in Budapest geweest en heb ik het festival Sziget bezocht. Met deze Fotoreportage laat ik de sfeer van het festival zien. Sziget is een van de grootste festivals in Europa, met in 2016 bijna een half miljoen bezoekers. Sziget betekent letterlijk vertaalt: eiland, hier is het festival naar vernoemd, omdat het festival op een eiland bij Budapest plaatsvindt. Wat ik vooral kenmerkend en onderscheidend vind aan het festival, is dat het een beleving is. Je komt er niet alleen voor de verschillende muziek, maar er is ook ontzettend veel te doen en te zien. Te beginnen bij de aankleding van het eiland.

Op ieder paadje naar een ander podium is het versierd, zij het met lampenkappen, lichtjes, figuurtjes en vooral heel veel kleuren. Je kijkt je ogen uit!

Het festival wordt ‘Island of Freedom’ genoemd, iedereen is hier welkom. Er zijn dan ook meer dan 100 nationaliteiten vertegenwoordigt op het festival. Buiten dat is er een speciaal gedeelte voor fysiek gehandicapten, die hier met elkaar kunnen sporten, over een speciale baan kunnen met hun rolstoel en met elkaar kunnen rolstoeldansen. Voor homoseksuelen is er een ‘mirrorroom’, er is een speciale ‘ArtZone’ waar verschillende artiesten hun kunstwerken laten zien, ter plekke maken of workshops geven en nog veel meer.

Ik geloof niet dat je een zelfde sfeer kan creëren als op het festival aanwezig zijn, maar ik heb mijn best gedaan om vooral de kleurrijkheid en de diversiteit van het festival weer te geven.

Wie ben ik?

Ik ben Robin, vanaf jongs af aan hebben mijn ouders mee al meegenomen naar verschillende steden en landen, binnen en buiten Europa. Reizen hebben mijn ouders mij dus wel meegegeven. Mijn eerste reis alleen (zonder ouders) was toen ik op mijn 17e met een Marokkaans gezin mee ging naar Marokko en daar verbleef bij hun familie in een klein dorpje. Hier raakte ik zo verwondert door de cultuur en de gastvrijheid van de familie dat ik nog heel veel meer culturen wil leren kennen. Hier is mijn echte passie voor reizen begonnen en ik ben van plan nog heel veel meer op reis te gaan!

1471416511685

Het klassieke podium op het festival. Hier speelt een orkest waar een dj ter plekke de muziek remixt. Een mooie mix van de traditionele muziek en de muziekstijlen van nu.

p8162565

Ook het volgen van workshops is mogelijk op het festival, zoals hier een workshop salsa dansen!

p8142466

Een stukje ‘wine village’. Hier wordt vooral fröccs gedronken. Dit is een mix van rosé en bruisend water. Als je bij de bar aan komt kun je zelf aangeven hoeveel bruisend water en hoeveel rosé je graag wil hebben. Het is hier verder ingericht met stoelen en tafels om rustig je fröccs op te kunnen drinken.

p8162584

Even rustig aan en zelf genieten van een fröccs

p8162590

Op een ander gedeelte van het eiland bevindt zich de ‘Artzone’. Hier staan verschillende kunstenaars die workshops geven en daar kunstwerken maken en het verkopen.

p8162593

Dit is een stukje aankleding van de ‘Artzone’. Hier staan verschillende kunstwerken volledig van bloemen gemaakt, zoals deze gorilla.

p8162582

Op een ander stuk van het eiland bevindt zich het Luminarium. Dit is een plastic tent die afgesloten wordt. Binnenin bevindt zich een gangenstelsel en hoekjes waar je in zou kunnen zitten. Als je er rond loopt zie je overal kleuren. door de combinatie van het plastic en het zonlicht worden er overal kleuren gecreëerd.

p8162571

Als je in het Luminarium naar boven kijkt zie je dit patroon met kleuren gecreëerd door het zonlicht op het plastic.

1471416505021

Een stukje aankleding van het eiland. De felgekleurde paraplu’s tussen de bomen geven een vrolijk beeld.

p8142492

Ondertussen is Sum41 op het hoofdpodium aan het optreden. In de grote massa komen allerlei vlaggen naar boven van verschillende nationaliteiten. Er zijn inmiddels meer dan 100 nationaliteiten vertegenwoordigt op het festival, waarvan, na de Hongaren zelf, Nederland de grootste groep is. De groep mensen van de UK wordt ook steeds groter. Het blijft niet alleen bij Europa, want ook voor de Israëliërs en de Australiërs wordt het festival steeds populairder.

p8142475

Wat ik opvallend, maar vooral mooi vond om te zien, is dat er ook voor mensen met een fysieke handicap een gedeelte is waar ze kunnen bewegen. Hier zie je een speciale baan gemaakt waar ze overheen kunnen met hun rolstoel, er is een plek waar ze kunnen rolstoeldansen en een baan om te kunnen rolstoelbasketballen.

p8142471

Tijdens een potje rolstoelbasketballen. Het plezier straalt er in ieder geval van af!

p8142466

Er is aan heel veel gedacht op het festival en ook hun ecologische voetprint. In dit gedeelte zijn er verschillende dieren gemaakt van recyclebare producten. Er is een spin gemaakt van cd’s en deze meterslange draak bestaat uit plastic flessen.

p8142467

Dit is de spin gemaakt van cd’s en aluminium. Zoals je ziet staan er verder overal tentjes. Het is nog steeds zo dat je op de meeste plekken van het eiland je tent weg mag zetten. Intussen zijn de gebieden al iets meer afgebakend, want voorheen kon iedereen zijn tent ook gewoon naast het hoofdpodium zetten.

p8142452

Een typisch Hongaarse drank is Palinka. Ze hebben het in verschillende smaken, maar het is vooral heel sterk.

p8142478

Op de foto zie je het A38-podium met daarnaast hét kunstwerk van het festival. De houten pallets vormen samen een toren, de toren van vrijheid.

p8142498

Toch nog even terug naar het bluespodium om naar een bluesband te luisteren met twee fantastische gospelachtige zangeressen. Nog even genieten!

1471416529019

De lampionnen geven een romantisch beeld op het festival nu het donker is geworden. Bij ieder podium en de paadjes ernaartoe is het eiland weer anders aangekleed. Dit geeft een hele bijzondere beleving wat maakt dat je het merendeel van de tijd naar boven en om je heen aan het kijken bent. Overal is er iets anders te zien.

1471378169206

De Nederlandse bluesband: Leif de Leeuw op het bluespodium. Zeker een plezier om naar te luisteren!

1471416495120

We gaan met de Ferry terug naar de stad. Dit geeft een prachtig beeld vanaf de rivier over de goudverlichte gebouwen. Een mooi vervoersmiddel om mee terug naar de stad te gaan.

1471378165505

De laatste stop voor we het hotel binnen treden. Van de overkant van de rivier kijken we uit op het prachtig verlichte en volledig symmetrische parlementsgebouw.

 Plaats een reactie