Nieuws — 28 juni 2021

In het westelijke deel van Canada en de Verenigde Staten is er al een aantal dagen sprake van extreme hitte. Warmterecords sneuvelen en apparaten om het huis enigszins te koelen zijn op steeds meer plekken uitverkocht. Zelfs op plekken waar normaal de temperatuur in de zomer amper boven de 25 graden uitkomen, is er nu een run op airconditionings. In het dorpje Lytton werd het Canadese warmterecord van 46,1 graden geëvenaard. 

Meteorologen spreken van een van de heetste weken ooit in Canada. De verwachting is dat dit extreem warme weer nog enkele dagen aan zal houden. Voor de Canadese stad Vancouver worden er vandaag maxima van 39 tot 41 graden verwacht en zal het ook morgen nog zeker tropisch warm blijven. De Amerikaanse stad Seattle, dat iets zuidelijk ligt, verwacht dat vanmiddag rond 15:00 uur lokale tijd het hitterecord voor deze stad eraan kan gaan. Dat staat nu op 40,5 graad Celsius. Vandaag kan de officiële maximumtemperatuur oplopen naar 42, 43 of misschien zelfs wel 44 graden. De internationale weersites komen met verwachtingen die die kant op gaan.

Het klimaat van Canada is niet onbekend weersextremen. In de winter kan het kouder worden dan in een doorsnee diepvries en in de zomer is tropische warmte in het zuidwesten van Canada geen ongewoon verschijnsel. Temperaturen van 40 graden of meer zijn dat wel, net als tropische warmte meer noordwaarts in Canada.

Wegen eerder open

Het hete weer heeft een voordeel voor wie de noordelijke regionen willen bezoeken met de auto. Voor Nederlandse toeristen zal dit vanwege de inreisregels wat lastiger zijn om in Canada of de Verenigde Staten rond te gaan reizen, maar voor wie dit wel kan doen betekent het dat wegen die in de winter door sneeuw onbegaanbaar zijn, nu eerder open kunnen gaan. Vooral voor de Canadese provincie Yukon en de Amerikaanse staat Alaska betekent dit dat wegen eerder open kunnen gaan.

Tags: , , , , ,

Delen

Over de redacteur

Halverwege de jaren negentig ben ik begonnen met intensief reizen. Eerst als zakenreiziger, later steeds meer met het doel om over reizen op internet te publiceren. Deze uit de hand gelopen hobby heeft ervoor gezorgd dat ik een redelijk deel van het jaar op pad ben. Inmiddels heb ik ongeveer 80 landen bezocht en schrijf ik op verschillende reis- en bestemmingsgerelateerde websites zoals allesovervakanties.nl

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *